Αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου και του πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλή Μήτκα, σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της Συνεδρίας για την Παιδεία, την Έρευνα και την Οικονομία της Γνώσης, στο Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Κεντρική Μακεδονία.

Αναφερόμενος σε θέματα παραβατικότητας στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ο κ. Γαβρόγλου κατηγόρησε τις διοικήσεις τους ότι δεν έχουν καταθέσει ουσιαστικές προτάσεις για την αντιμετώπισή της και ότι περιορίζονται στο αίτημα κατάργησης της διάταξης που επαναφέρει το άσυλο.

"Όλη αυτή η κατάσταση έχει προϊστορία. Δεν έχει υπάρξει καμία πρόταση από τα ιδρύματα. Η πρόταση είναι γιατί δεν έρχονται τα ΜΑΤ. Για να μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας", ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση του πρύτανη του ΑΠΘ, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα της διακίνησης ναρκωτικών εντός του ιδρύματος, λέγοντας ότι αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη συνδρομή της αστυνομίας.

Ο κ. Μήτκας τόνισε ότι στο θέμα της διακίνησης ναρκωτικών το ΑΠΘ δεν μπορεί να κάνει τίποτα. "Πληρώνει έξτρα φύλαξη. Χωρίς τη βοήθεια της αστυνομίας δεν πρόκειται να λυθεί. Βάζω στην άκρη την άλλη παραβατικότητα. Στα ναρκωτικά δεν μπορούμε μόνοι μας. Μόνο η αστυνομία μπορεί να το λύσει".

Στην τοποθέτηση του κ. Μήτκα απάντησε ο υπουργός Παιδείας. "Έχετε δίκαιο σε αυτό. Κανένα πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λύσει μόνο του να αντιμετωπίσει το θέμα των ναρκωτικών. Το πρόβλημα αυτό όμως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από την αστυνομία. Αν είχαμε πχ εθελοντές φοιτητές, κοινωνικούς λειτουργούς και προφανώς αστυνομικούς για διακινητές, δεν θα ήταν έτσι το πρόβλημα. Φυσικά και είναι τεράστιες οι ευθύνες της πολιτείας. Μη γυρνάει το μυαλό μας μόνο μας γύρω από τις δυνατότητες που έχει ή δεν έχει η αστυνομία".

Ερωτηθείς για την αντιπαράθεση που είχε με τον πρύτανη του ΑΠΘ ο κ. Γαβρόγλου σε δηλώσεις του σημείωσε ότι "θα ήταν λίγο βαρετό να μην υπάρχουν αντιδράσεις σε κάτι που κάνει το υπουργείο Παιδείας. Οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες του υπουργείου δεν είναι μονοσήμαντες, αγγίζουν πάρα πολύ κόσμο. Οι αντιδράσεις δεν σημαίνουν ούτε καβγάς, ούτε τίποτα άλλο. Σημαίνει ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Πολλές φορές το υπουργείο Παιδεία αλλάζει την στάση του ακούγοντας αυτά. Πολλές φορές αλλάζουν την στάση τους και τα ιδρύματα. Πολλές φορές ζούμε με τις διαφορές μας".

Παράλληλα, ο κ. Γαβρόγλου, για την αύξηση των εισακτέων τόνισε ότι θα ανακοινωθεί μέχρι αύριο. "Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι θα είναι ένας αριθμός πάνω από 3000 πρόσθετους φοιτητές και φοιτήτριες. Κάναμε μια συστηματική μελέτη για την κατάσταση των τμημάτων. Ελπίζουμε ότι θα έχουν τη δυνατότητα αυτά τα τμήματα να υποδεχθούν τον κόσμο. Θα ανακοινωθεί μέχρι αύριο".

Για την επιστολή καθηγητών της Νομικής τόνισε ότι "θα πρέπει να είναι κανείς να είναι πολύ ασόβαρος, για να κατηγορήσει το υπουργείο Παιδείας ή εμένα ότι έχουμε ανοχή σε φαινόμενα παραβατικότητας. Για ό,τι γίνεται στην ελληνική κοινωνία έχει σχέση με την εκπαίδευση και για αυτό φταίει το υπουργείο Παιδείας".

Τέλος, ο υπουργός Παιδείας, αναφέρθηκε στα επεισόδια σε αγώνα σχολικού πρωταθλήματος στην Τριανδρία. "Τα φαινόμενα αυτά όχι μόνο είναι καταδικαστέα, αλλά είναι και απαράδεκτα ως προς τις επιπτώσεις που έχουν στα νέα παιδιά. Δεν είναι πλάκες και πρέπει να σταματήσουν. Θα ανακοινώσουμε το καλοκαίρι ένα σχέδιο, αλλά βλέπετε ότι το ΣτΕ δεν βοηθάει σε αυτήν την κατάσταση", υποστήριξε.

Δείτε το βίντεο του Thestival.gr με την δήλωση του κ. Γαβρόγλου: