Τη συναίνεση των κομμάτων ζήτησε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, στη Βουλή, προκειμένου να δημιουργηθεί νέος νόμος για τις μετεγγραφές στα Πανεπιστήμια. Έτσι τα κόμματα θα πρέπει να καταθέσουν γραπτώς εντός 10- 15 ημερών τις απόψεις τους στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και με βάση αυτές να γίνει η συζήτηση, ώστε να καταλήξουν στο τελικό Σχέδιο Νόμου.

Ο υπουργός Παιδείας, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το Σχέδιο Νόμου «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις», το οποίο έγινε δεκτό επί της αρχής κατά πλειοψηφία, επισήμανε τα εξής: «Μπορείτε να κατηγορήσετε την κυβέρνηση για πολλά, αλλά όχι για έλλειψη στρατηγικής ως προς την αναβάθμιση των ΤΕΙ. Όπως λέχθηκε και χθες από τον πρωθυπουργό, υπάρχει πολιτική ευθύνη για το γεγονός ότι επί τόσα χρόνια η επαγγελματική και η τεχνολογική εκπαίδευση, και κυρίως τα ΤΕΙ, αφέθηκαν στη μοίρα τους. Για να μην αναφερθούμε και στα μέτρα που τα υποβάθμισαν. Εμείς λέμε να πάμε παρακάτω. Να σκεφτούμε για το μέλλον των ΤΕΙ στη χώρα; Των ΤΕΙ που ήταν παραπεταμένα και μόνο χάρη στους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτά κατάφεραν να μην φτάσουν σε απόλυτο αδιέξοδο. Από εμάς δεν υπάρχει πολιτική συλλήβδην "πανεπιστημιοποίησης" των ΤΕΙ. Καταλαβαίνω τη δυσκολία σας να κατανοήσετε την πολιτική μας γιατί από την πολιτική ενός κόμματος που είχε αφήσει τα ΤΕΙ στην τύχη τους, χρειάζονται κάποιες πολιτικές και ιδεολογικές προϋποθέσεις για να γίνει κατανοητή μια σύνθετη πολιτική αναβάθμισής τους. Καταρχήν δεν πρόκειται για ένα νόμο που αφορά όλα τα ΤΕΙ και όλα τα Πανεπιστήμια».

Αναφερόμενος στην εισαγωγή των μαθητών των ΕΠΑΛ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττική, ο κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι «οι μελέτες που εμείς θα κάνουμε για το θέμα αυτό δεν είναι σαν τις μελέτες του έγιναν για το σχέδιο ΑΘΗΝΑ και στην Ολομέλεια θα σας πούμε το ακριβές ποσοστό με τον οποίο η Γ’ Λυκείου των ΕΠΑΛ θα εισαχθεί επιπλέον στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής».

Παράλληλα, όσον αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων, ο υπουργός Παιδείας τόνισε: «Καταρχήν, απολύτως κανένα από τα ισχύοντα επαγγελματικά δικαιώματα δεν υπονομεύεται ούτε αλλάζει. Όταν νομοθετείς δεν μπορείς να λες το αυτονόητο. Υπάρχει μια σπέκουλα γύρω από το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και θα ήθελα να μην συμβάλετε σε αυτή. Θέλετε να πούμε από τώρα πώς θα διαμορφωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των νέων αποφοίτων; Ένα κόμμα που ουδέποτε ασχολήθηκε με αυτό, έχει την απαίτηση πριν από τη λειτουργία ενός τμήματος να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα; Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Εμείς για πρώτη φορά τα τελευταία 35 χρόνια συστήσαμε διακομματικές επιτροπές για το θέμα. Και θα σας ρωτήσω: Μέχρι τώρα στα ΤΕΙ οι φοιτητές πήγαιναν επειδή υπήρχαν επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών; Όχι. Το Υπ. Παιδείας νομοθετεί προσόντα και λέμε με σαφήνεια ότι ως προς τα ευρωπαϊκά προσόντα τα 4ετή τμήματα θα είναι επιπέδου 6 και τα 5ετή θα είναι επιπέδου 7. Αυτός είναι ο χώρος της Ευρώπης. Δεν κάνει ο καθένας το μαγαζάκι του. Σας θυμίζω, επίσης, ότι τα μισά τμήματα από όλα τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια, σε όλη την Ελλάδα, δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα και ότι για πρώτη φορά εμείς ασχολούμαστε με το θέμα αυτό».

«Όταν έχουμε ένα νεοϊδρυθέν ίδρυμα, πρέπει να διαφυλάξουμε το κύρος του διδακτικού προσωπικού, ορισμένοι από τους οποίους έχουν υποβληθεί σε πολύ περισσότερες κρίσεις όσες έχουν υποβληθεί καθηγητές πανεπιστημίων», συνέχισε ο κ. Γαβρόγλου..

Αναφερόμενος στην απονομή των τίτλων σπουδών στους πτυχιούχους των τμημάτων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, που εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είπε πως «οι μεταβατικές διατάξεις αυτό ακριβώς κάνουν. Δίνουν ένα μεταβατικό δικαίωμα σε κάποιους θεσμούς να αναπληρώνουν τους άλλους που καταργούνται και γι’ αυτό λέγονται και μεταβατικές».

Επιπλέον, για την αδυναμία της ΑΔΙΠ να δώσει μέχρι τον Σεπτέμβριο πιστοποιήσεις για το νέο Πανεπιστήμιο σημείωσε: «Ξέρετε σε πόσα άλλα τμήματα δεν έχουν γίνει πιστοποιήσεις; Δηλαδή δεν θα ξεκινήσει και για τα τμήματα αυτά η ακαδημαϊκή χρονιά; Η ΑΔΙΠ είναι σε μια διαδικασία πιστοποίησης και πρέπει να κάνει αυτό που οφείλει να κάνει. Είναι δυνατόν να θέσουμε θέμα και για τα άλλα τμήματα που δεν προλαβαίνει να κάνει τις πιστοποιήσεις;».

Ο ίδιος έκανε μνεία και στην 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση υπογραμμίζοντας πως «αρχίζουμε με βάση την 2χρονη προσχολική εκπαίδευση να μιλάμε με όρους υποχρεωτικής 14χρονης εκπαίδευσης. Αρχίζουμε να υλοποιούμε τις προϋποθέσεις για αυτό και όταν –σε μια τριετία- ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία σε όλη τη χώρα, τότε θα είναι υποχρεωτική για όλους η 14χρονη εκπαίδευση. Μέχρι τότε θα διαλέγει ο γονιός τη δομή».