Κ. Γαβρόγλου: Δεν θα αυξηθούν οι εισακτέοι στις νομικές σχολές

|
THESTIVAL TEAM

Στην αποσυμφόρηση των αμφοθεάτρων στοχεύει η ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, με τον ίδιο να σημειώνει πως δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων συνολικά.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρμόδιος υπουργός επισήμανε πως «το να υπάρχει η δυνατότητα να αποσυμφορηθούν αυτά τα τμήματα, μόνο καλό μπορεί να προσφέρει», ενώ δεν απέκλεισε τη δημιουργία και νέων τμημάτων άλλων ειδικοτήτων.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής περιλαμβάνεται η ρύθμιση για τις μετεγγραφές αδελφών που φοιτούν σε διαφορετικές πόλεις. Το νομοσχέδιο αυτό θα συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια θα ψηφιστεί. Οι πρώτες αιτήσεις θα μπορούν να κατατεθούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου, αφού είναι έτοιμο το ηλεκτρονικό σύστημα, οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα μετεγγραφής από το τρέχον εξάμηνο, σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου.

Αανφερόμενος στους απόφοιτους των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι θα τους δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν στις κατατακτήριες εξετάσεις με ένα αυξημένο ποσοστό και, προφανώς, θα αναγνωριστούν μαθήματα που ήδη έχουν πάρει. Ωστόσο, σημειώνει ότι το υπουργείο «δεν θα ανακατευθεί» σε αυτά τα θέματα σε λεπτομέρεια, γιατί «τα τμήματα θα έχουν την απόλυτη ευθύνη σε θέματα ακαδημαϊκά».

Αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την οργάνωση των δομών στήριξης και της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων. Το χαρακτήρισε, μάλιστα, «τεράστια μεταρρύθμιση» και ανέφερε ότι οι σχολικοί σύμβουλοι θα έχουν «αναβαθμισμένο ρόλο» και σχολίασε ότι θα παρέχονται πολύ πιο «αναβαθμισμένες υπηρεσίες ως προς τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία».

Έτσι, πηγαίνει πιο μετά η κατάθεση του νομοσχεδίου για το λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο, όπως είπε ο κ. Γαβρόγλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, βρίσκεται σε τελικό στάδιο συζητήσεων και θα κινείται στο πλαίσιο των ανακοινώσεων που έχουν ήδη γίνει «με κάποιες αλλαγές, δευτερεύουσες», σύμφωνα με τον υπουργό.

Τέλος, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι μέχρι το 2020, που θα ισχύσει το νέο σύστημα, θα έχει αρχίσει να ισχύει ο ανοικτός αριθμός εισακτέων σε ορισμένα τμήματα και η εισαγωγή σε αυτά να γίνεται με το βαθμό απολυτηρίου, ώστε «προοδευτικά» να περάσουμε στον ανοικτό αριθμό εισακτέων σε όλες τις σχολές, εκτός από εκείνες της μεγάλης ζήτησης.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.