Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Exeter του Ηνωμένου Βασιλείου Kevin J. Gaston, για τις εξαιρετικές επιστημονικές δραστηριότητες, σε παγκόσμιο επίπεδο, στο πεδίο της Βιοποικιλότητας. Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017, στις 18:30, στην αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Οι βασικές ερευνητικές δραστηριότητες του τιμωμένου, πέραν της οικολογικής και εξελικτικής κατανόησης των προτύπων κατανομής της βιοποικιλότητας, εστιάζονται στη βασική, στρατηγική και εφαρμοσμένη έρευνα στην οικολογία και τη βιολογία της διατήρησης, με ιδιαίτερη έμφαση στο παρόν, συμπεριλαμβανομένων της ιστορίας, της οικολογίας και της δυναμικής των κοινών ειδών, της οικολογικής αποτελεσματικότητας των προστατευόμενων περιοχών, της χωροχρονικής ποικιλότητας των οικοσυστημικών υπηρεσιών και αγαθών, των στρατηγικών χρήσης της γης και της αστικής οικολογίας.

Το πρόγραμμα της τελετής είναι το εξής:

Προσφώνηση από τον Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, Καθηγητή Χαρίτωνα-Σαρλ Χιντήρογλου
Προσφώνηση από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα
Προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Kαθηγητή Μηνά Γιάγκου
Έπαινος του τιμωμένου από τον Αν. Kαθηγητή του Tμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ
Διονύσιο Γιουλάτο
Τελετή Αναγόρευσης
Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο, με θέμα: ««The variety of life»

Σύντομο Βιογραφικό Τιμωμένου

O Καθηγητής Kevin J. Gaston γεννήθηκε στο Pembury του Kent της Ν.Α. Αγγλίας το 1964. Μετά το πτυχίο Ζωολογίας από το Πανεπιστήμιο του Sheffield, ακολούθησε ανώτερες σπουδές στο Πανεπιστήμιο του York, από το οποίο έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα πάνω στα «Πρότυπα δυναμικής και κατανομής των πληθυσμών των εντόμων», το 1989. Ακολούθησε μια ακαδημαϊκή ερευνητική δραστηριότητα ως ερευνητικός υπότροφος και Λέκτορας στο Tμήμα Εντομολογίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, στο Τμήμα Βιολογίας του Imperial College και στο Τμήμα Ζωικών και Φυτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Sheffield, για να καταλάβει τελικά, το 2011, την έδρα Βιοποικιλότητας και Βιολογίας της Διατήρησης στο Πανεπιστήμιο του Exeter, θέση την οποία υπηρετεί μέχρι σήμερα.

O Kevin J. Gaston είναι μέλος της Linnean Society of London και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας, έχει λάβει αρκετές διεθνείς αναγνωρίσεις και βραβεία από βρετανικούς και ευρωπαϊκούς επιστημονικούς οργανισμούς, ενώ συμμετέχει σε πληθώρα συμβουλευτικών και διαχειριστικών επιτροπών και ομάδων εργασίας και λήψεων αποφάσεων σε Πανεπιστήμια της Αγγλίας, της Ευρώπης, του Καναδά και της Νότιας Αφρικής, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) και στη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Επιπλέον, έχει διατελέσει εκδότης/αναπληρωτής εκδότης και μέλος της εκδοτικής επιτροπής σε αρκετά επιστημονικά περιοδικά, όπως τα Functional Ecology, American Naturalist, PeerJ, Biological Conservation, Proceedings of the Royal Society B κ.ά.

Η έρευνά του έχει δημοσιευτεί σε 8 μονογραφίες, 527 επιστημονικά άρθρα, 5 επιστημονικές εκδόσεις και 41 κεφάλαια σε βιβλία. Επί σειρά ετών είχε καταγραφεί ως ο συγγραφέας με τις περισσότερες αναφορές (~ 32.000). Οι μονογραφίες του, όπως η «Δομή και Δυναμική των Γεωγραφικών Κατανομών», η «Μακροοικολογία», η «Αστική Οικολογία» και η «Βιοποικιλότητα: Μια εισαγωγή», αποτελούν βασικά επιστημονικά εγχειρίδια, όπως το τελευταίο που διδάσκεται, από μετάφραση του Καθηγητή Χαρίτωνα-Σαρλ Χιντήρογλου, στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ.

«Η βιολογική ποικιλότητα σε παλαιότερες γεωλογικές και ιστορικές περιόδους»

Στις 16:00, πριν από την τέλετή αναγόρευσης, θα πραγματοποιηθεί εσπερίδα, με θέμα «Η βιολογική ποικιλότητα σε παλαιότερες γεωλογικές και ιστορικές περιόδους», στην αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διοργανώνεται από τη Σχoλή Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προς τιμήν του Καθηγητή Kevin J. Gaston.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση σε θέματα βιολογικής ποικιλότητας από παλαιότερες γεωλογικές και ιστορικές περιόδους μέχρι σήμερα, καθώς ο Καθηγητής Kevin J. Gaston είναι από τους σημαντικότερους επιστήμονες παγκοσμίως που δραστηριοποιείται σε θέματα Βιοποικιλότητας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων από την ίδρυση της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.