Ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει για τις κινητοποιήσεις οι οποίες έχουν συνέπεια την μη έναρξη μαθημάτων, εργαστηρίων και κλινικών εδώ και ενάμιση μήνα, εξέδωσε το ΔΣ του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του Οδοντιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Το ΔΣ του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του Οδοντιατρικού Τμήματος, ενημερώνει για τις ασφυκτικές καταστάσεις που έχουν οδηγήσει στις δύσκολες αποφάσεις των Πανεπιστημιακών Δασκάλων για κινητοποιήσεις με συνέπεια την μη έναρξη μαθημάτων, εργαστηρίων και κλινικών εδώ και ενάμιση μήνα.

1. Το Οδοντιατρικό Τμήμα, αν και ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ με υψηλή βαθμολογία εισόδου κατόπιν Πανελληνίων εξετάσεων, έχει ελάχιστη κρατική επιχορήγηση τα τελευταία χρόνια.

2. Κατά συνέπεια εκτός από την εκπαιδευτική διαδικασία ,τα μέλη ΔΕΠ και η αιρετή διοίκηση του Τμήματος έπρεπε ­ και φρόντισαν­ την εύρυθμη λειτουργία του, με την καθιέρωση στοιχειωδών νοσηλείων στους ασθενείς, την αναζήτηση χορηγιών και την συνειδητή μη απαίτησή τους, όπως δικαιούνται, αμοιβής 30% επιπλέον του μισθού τους για τη διδασκαλία τους στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Έτσι διασφαλίστηκε η προμήθεια υλικών και εξοπλισμού και η πρόσληψη εργαλειοδοτών και διοικητικού προσωπικού.

3. Παρά τις δύσκολες παραπάνω συνθήκες και την δραματική ΕΛΑΤΤΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ( μελών ΔΕΠ που συνταξιοδοτούνται αλλά δεν αντικαθίστανται με νέες προσλήψεις) η επιλογή των Πανεπιστημιακών δασκάλων ήταν, να κρατήσουν ένα υψηλό και σύγχρονο επίπεδο προσφερόμενης θεωρητικής γνώσης και κλινικής εξάσκησης των φοιτητών.

4. Ήδη τα παραπάνω δεδομένα, σε συνδυασμό με την ελάττωση των μισθών, όπως έχουν υποστεί πολλοί Έλληνες, έχουν δημιουργήσει ένα ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

5. Η παραπάνω κατάσταση γίνεται ασφυκτική με το νέο νόμο 4485/2017 που αφορά αναδρομική απαίτηση όλων των προηγούμενων 18 ετών, με βάση νόμο του 1999 που πρόσφατα οριακά τελεσιδίκησε στο ΣτΕ, και μας καλεί να καταβάλουμε 15% του ακαθάριστου εισοδήματος από όσους από εμάς που έχουμε ιατρείο, απαίτηση πλέον εξοντωτική για εμάς.

Στα παραπάνω οικονομικά μέτρα , που θα γίνουν πολύ σύντομα απαιτητά από το Δημόσιο, η απάντησή μας είναι η παρακάτω.

“Δεν ζητούμε να μην πληρώσουμε ,αλλά ζητούμε να μας χορηγηθεί δυνατότητα περαίωση δηλαδή εξόφλησης για τα αναδρομικά από το 1999, πληρώνοντας 20%,των συνολικών οφειλών επί των καθαρών εισοδημάτων όπως και οι συνάδελφοί μας στο Πανεπιστήμιο (νομικοί, μηχανικοί, γιατροί και λίγοι οδοντίατροι που μετέχουν σε εταιρείες) που προβλέπεται από τον Νόμο Γαβρόγλου που ψηφίσθηκε τον Αύγουστο “.
‘Ολα τα παραπάνω, έχουν οδηγήσει τα μέλη ΔΕΠ στις πρόσφατες κινητοποιήσεις ,με αίτημα τη νομοθετική και ουσιαστική ρύθμιση των παραπάνω σημαντικών θεμάτων".