Ανακοίνωση με αφορμή τον όρκο που διένειμε στην τελετή υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης, καθώς και την πρόταση του αντιπρύτανη κ. Σαρτζετάκη, να επιβληθούν τέλη εγγραφής στους φοιτητές του ΠΑ.ΜΑΚ., εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Φοιτητές μέλη της Αριστερής Ενωτικης Παρέμβασης ΕΑΑΚ, είχαν καταγγείλει τα δύο περιστατικά με ανακοινώσεις τους.

"Λέγοντας πιο πριν ότι έχει συνομιλήσει και με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Μπουτάρη, αποκαλύπτει ότι υπάρχει συμφωνία απόψεων για την επιβολή διδάκτρων στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

Ξεστομίζει μπροστά στους γονείς μας ότι "ένα 50αρικο ή ένα 100αρικο" θα βοηθήσει να... εκτιμήσουμε την αξία των σπουδών, σε αυτούς δηλαδή που έχουν ματώσει ήδη για να σπουδάσουμε, σε αυτούς που τα τελευταία χρόνια κόβουν από παντού για τα παιδιά τους και τους τα κόβουν από παντού οι κυβερνήσεις. Σε όλους εμάς που αναγκαζόμαστε όλο και περισσότεροι να δουλέψουμε στη διάρκεια των σπουδών μας για να τα βγάλουμε πέρα...", τόνισε μεταξύ άλλων για τον κ. Σαρτζετάκη.

"Με ποιο δικαίωμα καλεί τους πρωτοετείς να ταυτιστούν με τα ιδεολογήματα του; Η κατάσταση στο ΠΑΜΑΚ έχει ξεφύγει. Το Υπουργείο πρέπει να πάρει θέση άμεσα. Ο Αχιλλέας Ζαπράνης εχει ξεπεράσει κάθε ακαδημαϊκό και θεσμικό ρόλο. Η θητεία αυτού του Πρυτανικού Συμβουλίου και του ίδιου είναι πια επικίνδυνη για τις σπουδές μας. Δεν παίρνουν κάρτα σίτισης καν όλοι οι τυπικά δικαιούχοι, δε χωράμε στα αμφιθέατρα, κόβονται χωρίς κανένα σοβαρό επιχείρημα οι πτυχιακές εξεταστικές στο ένα τμήμα μετά το άλλο και αυτός κάνει ιδεολογικά και πολιτικά παιχνίδια.

Κύριε Ζαπράνη το πανεπιστήμιο δεν είναι ιδιοκτησία σας, ούτε φυσική ούτε ιδεολογική. Είστε Πρύτανης όλων των φοιτητών και όχι Πρύτανης των ψηφοφόρων του Κυριάκου Μητσοτάκη", αναφέρουν μεταξύ άλλων σε άλλη ανακοίνωση τους για τον πρύτανη του ΠΑΜΑΚ, οι φοιτητές.

pa.jpg

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων:

Με αφορμή τα όσα αναφέρονται στο σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών για τον «όρκο» που διένειμε στην τελετή υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αχιλλέας Ζαπράνης, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δηλώνει:

Προτείνουμε ο κ. πρύτανης να διαβάσει ενώπιον των φοιτητών το εξής κείμενο:

Δεν θα χρησιμοποιώ εμπρηστικές εκφράσεις στις συνεντεύξεις μου, μιας και η ελληνική γλώσσα διαθέτει λεξικό πλούτο ώστε να μπορώ να εκφράζομαι με ευπρέπεια.

Δεν θα στέλνω επιστολές στους συναδέλφους μου πρυτάνεις που με γελοιοποιούν, μιας και η αυτογελοιοποίησή μου αντανακλάται και στο Πανεπιστήμιό μου.

Δεν θα διδάσκω σε εννέα μεταπτυχιακά, μιας και δεν είναι σωστό να διπλασιάζω τον μισθό μου σε βάρος νέων επιστημόνων.

Δεν θα απειλώ ότι θα κλείσω τα μεταπτυχιακά προγράμματα, μιας και η ίδρυση και λειτουργία τους δεν εξαρτάται από εμένα προσωπικά αλλά είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαδικασιών.

Δεν θα καλώ κάθε λίγο την αστυνομία στο Πανεπιστήμιο, μιας και η Δημοκρατία παρέχει πολλούς τρόπους να επιλύει διαφορές.

Και τέλος, δεν θα ζητήσω από τους φοιτητές και φοιτήτριες να διαβάζουν κείμενα που τους στέλνω, μιας και η αρλουμπολογία πρέπει να έχει όρια.

Ως προς την πρόταση του αντιπρύτανη κ. Σαρτζετάκη, να επιβληθούν τέλη εγγραφής στους φοιτητές του ΠΑ.ΜΑΚ., η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι μόνο μία: Αυτά κύριε αντιπρύτανη, όταν ανοίξετε δικό σας «μαγαζί».