Στην ανακοίνωση της μείωσης των εξεταζόμενων μαθημάτων στις απολυτήριες εξετάσεις αναμένεται να προχωρήσει για φέτος το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου οι μαθητές της Γ' Λυκείου να ανακουφιστούν από τον μαραθώνιο των εξετάσεων, καθώς εκτός από τις απολυτήριες έρχονται αντιμέτωποι και με τις Πανελλαδικές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του "Έθνους", τη σχετική εισήγηση έκανε στο υπουργείο Παιδείας το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), η πρόταση έχει κοινοποιηθεί στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες προς ενημέρωσή τους και σύντομα θα ανακοινωθεί και επίσημα.

Οι μαθητές της Γ' Λυκείου μέχρι τώρα εξετάζονταν στις απολυτήριες εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα (14), ενώ από το φετινό σχολικό έτος (2017-18) θα εξεταστούν μόνο στα εξής τέσσερα μαθήματα: α) Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (συνεξετάζονται σε τρίωρη εξέταση ως κλάδοι μαθήματος) β) Μαθηματικά γ) Ιστορία δ) Βιολογία

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στα συγκεκριμένα μαθήματα προβλέπεται υποχρεωτικό ωριαίο διαγώνισμα μόνο στο 1ο τετράμηνο. Ο βαθμός του απολυτηρίου σε αυτά τα μαθήματα, αποτελεί τον μέσο όρο τριών βαθμών, αυτών του 1ου τετραμήνου, του 2ου τετραμήνου και της απολυτήριας εξέτασης.

Στα υπόλοιπα μαθήματα της τελευταίας τάξης του ΓΕΛ, πλην της Φυσικής Αγωγής, προβλέπεται υποχρεωτικό ωριαίο διαγώνισμα και στο 1ο και το 2ο τετράμηνο. Ο βαθμός του απολυτηρίου σε αυτά τα μαθήματα αποτελεί τον μέσο όρο δύο βαθμών, αυτών του πρώτου και του δεύτερου τετραμήνου.