Σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου της California, George Tchobanoglous.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Ιουνίου 2017 και ώρα 18.30, στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

 Ο κ. Tchobanoglous είναι ένας από τους πιο διάσημους περιβαλλοντολόγους στον κόσμο και είναι ελληνικής καταγωγής. Ένα από τα βασικά του επιτεύγματα είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού ώστε μετά από επεξεργασία τα λήμματα να γίνονται πόσιμο νερό.

Το πρόγραμμα της Τελετής είναι το εξής:

 Προσφώνηση από τον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητή Κωνσταντίνο Κατσάμπαλο

Προσφώνηση από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Καθηγητή Παναγιώτη Πρίνο

Έπαινος του τιμώμενου (Laudatio) από τον Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Αθανάσιο Κούγκολο

Τελετή Αναγόρευσης

Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο, με θέμα: «Potable Reuse and the Future of Wastewater Management»

Μουσικό Πρόγραμμα

Λήξη Τελετής

Σύντομο Βιογραφικό Τιμώμενου

Ο George Tchobanoglousγεννήθηκε το 1935 στις ΗΠΑ, από γονείς Έλληνες μετανάστες από το Σουφλί της Θράκης. Πήρε το πτυχίο τού πολιτικού μηχανικού από το University of the Pacific, μεταπτυχιακό δίπλωμα στην υγειονομική μηχανική από το Πανεπιστήμιο University of California, Berkeley, και διδακτορικό δίπλωμα στην περιβαλλοντική μηχανική από το Stanford University. Σήμερα, είναι ομότιμος καθηγητής στο τμήμα πολιτικών μηχανικών και μηχανικών περιβάλλοντος στο University of California, Davis. Έχει εκδώσει περισσότερες από 575 τεχνικές εκδόσεις, συμπεριλαμβανομένων 23 διδακτικών βιβλίων και 8 εγχειριδίων.

Τα κύρια ενδιαφέροντα της έρευνάς του είναι στις περιοχές της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, της επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων, της διήθησης των υγρών αποβλήτων, των φυσικών συστημάτων επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων και της ποιότητας νερών. Τα βιβλία του διδάσκονται σε περισσότερα από 200 κολλέγια και πανεπιστήμια στις Η.Π.Α και σε άλλες χώρες και χρησιμοποιούνται εκτεταμένα από μηχανικούς παγκόσμια. O Dr. G. Tchobanoglousήταν ένας από τους βασικούς συγγραφείς των Οδηγιών για την απολύμανση του πόσιμου και επαναχρησιμοποιημένου νερού με υπεριώδη ακτινοβολία, τις οποίες εξέδωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για το Νερό (NWRI) των ΗΠΑ το 2000, και έλαβε μέρος στη συνέχεια και στις νεότερες εκδόσεις του 2003 και 2012. Μία από τις σημαντικότερες στιγμές στην ακαδημαϊκή του καριέρα ήταν το 2015 που προσκλήθηκε να συμμετάσχει στην επιτροπή που προετοίμασε το κείμενο για το “Framework for Direct Potable Reuse”, ενώ το 2016 απετέλεσε έναν από τους κύριους ερευνητές στην έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για το Νερό (NWRI) των ΗΠΑ “Potable Reuse Research Compilation: Synthesis of Findings”.

 Στη μακρά σταδιοδρομία του διετέλεσε μέλος και πρόεδρος διάφορων επιστημονικών οργανισμών των ΗΠΑ και έχει παραλάβει πολλά βραβεία και μετάλλια για την ακαδημαϊκή προσφορά του. Μεταξύ άλλων διακρίσεων, διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Καθηγητών Περιβαλλοντικής Μηχανικής και Επιστήμης (AEESP), το 2003 παρέλαβε τον τιμητικό τίτλο Clarke Prize από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για το Νερό (NWRI) των ΗΠΑ, ενώ το 2004 έλαβε το Βραβείο Διακεκριμένης Προσφοράς για την Έρευνα και την Εκπαίδευση στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση Αποβλήτων, από το Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας Απορριμάτων-Ενέργειας, και συγχρόνως έγινε μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ. Το 2007 του απονεμήθηκε το μετάλλιο Frederick George Pohland, από την Αμερικάνικη Ακαδημία Μηχανικών Περιβάλλοντος (ΑΑΕΕ) και την Ένωση Καθηγητών Περιβαλλοντικής Μηχανικής και Επιστήμης (AEESP). Από το 2011 είναι επίτιμο μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, τίτλος που απoνεμήθηκε για πρώτη φορά. Το 2016, έλαβε το Βραβείο Simon W. Freese Περιβαλλοντικής Μηχανικής από την Ένωση Πολιτικών Μηχανικών των ΗΠΑ (ASCE).

 Ο καθηγητής Tchobanoglousυπηρετεί στις Η.Π.Α και διεθνώς ως ένας σύμβουλος σε κυβερνητικούς φορείς και ιδιωτικούς οργανισμούς σε θέματα περιβαλλοντικής μηχανικής. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Καθηγητών Περιβαλλοντικής Μηχανικής στις Η.Π.Α (Association of Environmental Engineering and Science Professors). Είναι σύμβουλος έκδοσης για την εταιρία McGraw- Hill.  Είναι μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας των Μηχανικών Περιβάλλοντος.