Φίλης: Ειναι σαφές ότι η ΠΓΔΜ ιστορικά δεν συγκροτούσε το χώρο της Μακεδονιας

|
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΟΣ

Τη 10η Οκτωβρίου θέτει ως προθεσμία το υπουργείο Παιδείας για την πρόσληψη των πρώτων 11.000 αναπληρωτών σε σχολεία γενικής και ειδικής αγωγής, ενώ παράλληλα μέχρι τέλος Νοεμβρίου το αργότερο, θα εχει λυθεί και το ζήτημα του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, συμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Νίκου Φίλη σε δημοσιογράφους.

Ειδικότερα, ο κ. Φίλης επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, κάτι που μεταφράζεται σε πιστώσεις για 4.000 προσλήψεις μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τη στιγμή που κατα την πρώτη φάση, προσλήφθηκαν 3.700 αναπληρωτές, κυρίως απο πιστώσεις του ΕΣΠΑ. «Νομιζω ότι θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη, να προχωρήσουμε στην πιο εύρυθμη λειτουργία των σχολείων μεσα στον Οκτώβρη» ανέφερε.

Όσον αφορά τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο κ. Φίλης δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις 31 Νοεμβρίου θα υπάρξει οριστική απάντηση για το ζήτημα, το οποίο, όπως επεσήμανε, δεν αφορά μόνο το υπουργειο, αλλα ειναι «θέμα μιας συνολικής κυβερνητικής απόφασης».

«Δεν θελουμε να καταφύγουμε στην εύκολη λύση να μετακυλίσουμε σε άλλους τομείς το βάρος της φορολογίας» σημείωσε, αναφέροντας παράλληλα ότι η ηγεσία του υπουργείου γνωρίζει ότι το ζήτημα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση αφορά κυρίως τη λαϊκή οικογένεια.

Ερωτηθείς για το θέμα που προέκυψε με την απεικόνιση στο βιβλίο της Γ´ λυκείου γενικής παιδειας ενός χάρτη, στον οποίο αναφέρεται η ΠΓΔΜ ως Μακεδονία, ο κ. Φίλης είπε ότι δεν θέλει να κάνει δηλώσεις που αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία και πρόσθεσε ότι υπάρχουν από τον νόμο εκπαιδευτικά όργανα, τα οποία θα αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα.

«Ειναι, πάντως σαφές ότι η ΠΓΔΜ ιστορικά δεν συγκροτούσε το χώρο της Μακεδονιας και γεωγραφικά σίγουρα επίσης δεν συγκροτεί τον χώρο της Μακεδονίας απο μόνη της» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.