Κοσμήτορας Πολυτεχνικής: Να εγκατασταθεί αστυνομική δύναμη μόνιμα στο ΑΠΘ

|
THESTIVAL TEAM

Την αντίδραση της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκάλεσαν οι βανδαλισμοί που έλαβαν χώρα το βράδυ της Παρασκευής σε αίθουσα της Αρχιτεκτονικής Σχολής, με τον Κοσμήτορα να ζητά την εγκατάσταση αστυνομικής δύναμης εντός του ΑΠΘ.

Όπως έγινε γνωστό, το πρωί του Σαββάτου διαπιστώθηκαν μεγάλης έκτασης ζημιές στην αίθουσα «Θ. Βαλεντής», όπου οι φοιτητές αντίκρισαν εικόνες καταστροφής, με σπασμένα θρανία, τζάμια και σχεδιαστήρια, αλλά και… ακαθαρσίες παντός είδους. Όπως εξηγεί στο Thestival, ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Κωνσταντίνος Κατσάμπαλος, το βράδυ της Παρασκευής προηγήθηκε πάρτι στο χώρο του Πανεπιστημίου και αποδίδει τους βανδαλισμούς σε εξωπανεπιστημιακούς. «Σπάσανε, ρημάξανε, αφόδευσαν και φύγανε», τόνισε ο κ. Κατσάμπαλος και πρόσθεσε: «Για να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους περιστατικά από ανθρώπους οι οποίοι δεν προέρχονται από την πανεπιστημιακή κοινότητα, πρέπει να υπάρχει αστυνομία μόνιμα μέσα στο Πανεπιστήμιο». Ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η φύλαξη στους χώρους του ΑΠΘ είναι ανεπαρκής, καθώς υπάρχει μόνο ένας φύλακας μέχρι το βράδυ, ενώ μετά τα μεσάνυχτα υπάρχει μόνο μία περίπολος για όλο το Πανεπιστήμιο, η οποία μπορεί μόνο να καταγράψει περιστατικά και όχι να τα αποτρέψει.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ, Νίκος Καλογήρου, χαρακτήρισε την κατάσταση ανεξέλεγκτη, καθώς ανάλογα περιστατικά συμβαίνουν πλέον αρκετά συχνά. «Σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο γίνονται πάρτι από εξωπανεπιστημιακούς που χρησιμοποιούν τους χώρους του ΑΠΘ παράνομα, χωρίς άδεια. Αυτή τη φορά, έγιναν βανδαλισμοί σε μία οργανωμένη αίθουσα, έσπασαν παράθυρα, σχεδιαστήρια και έβαλαν φωτιές», τόνισε ο κ. Καλογήρου, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για μία καταστροφή για τη Σχολή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τμήματος, οι αρχές έχουν ειδοποιηθεί κατ’ επανάληψη, αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. «Θα πρέπει να υπάρχει επιτέλους ένας τρόπος φύλαξης ή τουλάχιστον, όταν καλούνται οι αρχές, να ανταποκρίνονται και να μην αδιαφορούν», επεσήμανε ο κ. Καλογήρου, κάνοντας λόγο για «ένα είδος μαφίας που χρησιμοποιεί παράνομα τους χώρους, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται το δημόσιο πανεπιστήμιο και να τρομοκρατούνται οι φοιτητές».

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.