Πάνω από δυο χρόνια μετά τη συζήτηση των προσφυγών κατά του νόμου Κατρούγκαλου, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας δημοσίευσε σειρά αποφάσεων με τις οποίες ουσιαστικά ξηλώνει τον αποκαλούμενο νόμο Κατρούγκαλου.

Κομβικά σημεία των αποφάσεων θεωρούνται αυτά που αναφέρουν ότι η ισχύς τους ξεκινάει από την ημέρα δημοσίευσής τους, συνεπώς η πολιτεία θα κληθεί να νομοθετήσει εκ νέου αλλά προφανώς διασώζεται το δημόσιο ταμείο από το πρόβλημα της καταβολής τεράστιων ποσών αναδρομικών.

Κομβικό ρόλο σε αυτό θεωρείται ότι παίζει και το γεγονός ότι κρίθηκαν συνταγματικές (οριακά) οι διατάξεις που προβλέπουν ως βάση υπολογισμού τις συντάξεις που καταβάλλονταν στις 31/12/14. Η μάχη δόθηκε σε πολύ υψηλό επίπεδο, δεδομένου ότι τότε οι συντάξεις καταβάλλονταν με περικοπές βάσει των νόμων του 2012 (μνημόνιο 2) που είχαν κριθεί αντισυνταγματικές από το ίδιο δικαστήριο με απόφαση του 2015.

Επί της ουσίας δηλαδή, δια της πλαγίας "νομιμοπoιούνται" οι μειώσεις συντάξεων που έγιναν με το δεύτερο μνημόνιο.

Παράλληλα προφανώς αυτό το γεγονός έχει ιδιαίτερο βάρος και για την καταβολή αναδρομικών που τυχόν διεκδικούν οι συνταξιούχοι.

Ειδικότερα, το ΣτΕ αποφάσισε ότι:

- Συνταγματική η ίδρυση ενιαίου φορέα για όλους, συνταγματική ως βάση υπολογισμού των συντάξεων στις 31/12/2014.

- Αντισυνταγματικότητες:

- Τρόπος υπολογισμού εισφορών αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών.

-Επικουρικές συντάξεις και πλαφόν 1300 ευρώ για ανώτατη σύνταξη

-Τρόπος υπολογισμού ποσοστού αναπλήρωσης καθώς είναι εξαιρετικά χαμηλό.

Πηγή: Capital.gr