Έχει καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 108 ετών και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 271.000 ευρώ και ζητάει να αφεθεί ελεύθερος έως ότου η υπόθεσή του εκδικαστεί από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Ο λόγος για αλλοδαπό Ουκρανικής καταγωγής ο οποίος μαζί με έναν συμπατριώτη του είχαν συλληφθεί πριν από τέσσερα χρόνια διότι είχαν μεταφέρει στη Λίνδο 51 αλλοδαπούς και όταν προσπάθησαν να επιστρέψουν στα τουρκικά παράλια, συγκρούστηκαν με τουριστικό πλοίο στο οποίο επέβαιναν Λιμενικοί!

Οι δύο Ουκρανοί το 2016 κρίθηκαν ένοχοι από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου και τους επιβλήθηκε η παραπάνω ποινή στον καθένα (θα εκτίσουν 25 έτη βάσει της σχετικής νομοθεσίας), με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Ωστόσο ο ένας εκ των δύο Ουκρανών υπέβαλε στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης αυτής του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, δηλαδή ζητάει να αφεθεί ελεύθερος έως ότου η υπόθεσή του εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό.

Η αίτησή του θα εξεταστεί στις 17 Σεπτεμβρίου.

Οι δύο Ουκρανοί είχαν μεταφέρει συνολικά 51 μετανάστες σε λιμανάκι της Λίνδου με ιστιοφόρο σκάφος, και στην προσπάθειά τους να επιστρέψουν στα τουρκικά παράλια, συγκρούστηκαν με τουριστικό πλοίο στο οποίο επέβαιναν Λιμενικοί.

Το περιστατικό είχε σημειωθεί στις 6 Οκτωβρίου 2015 το βράδυ και είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη των δύο Ουκρανών αλλά και των 51 αλλοδαπών που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, βράδυ της 6ης Οκτωβρίου 2015 ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου για την ύπαρξη ενός ιστιοφόρου σκάφους στη θαλάσσια περιοχή της Λίνδου στο οποίο επέβαινε σημαντικός αριθμός επιβατών και αιτούνταν συνδρομή.

Άμεσα στην περιοχή έσπευσε προσωπικό του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, του Λιμενικού Σταθμού Λίνδου καθώς και προσωπικό του Α.Σ. Γενναδίου και Λίνδου, ενώ απέπλευσε και το Ε/Γ – Τ/Ρ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΝΑ» στο οποίο επέβαινε προσωπικό του Λιμεναρχείου.

Το ιστιοφόρο σκάφος εντοπίστηκε κοντά στη βραχώδη παραλία «ΨΑΛΤΟΣ» της Λίνδου να αποβιβάζει τους αλλοδαπούς μετανάστες και να απομακρύνεται, εκτελώντας ελιγμούς και αναπτύσσοντας ταχύτητα.

Στην προσπάθεια διαφυγής του, το ιστιοφόρο σκάφος συγκρούστηκε με το «ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΝΑ», ακινητοποιήθηκε και συνελήφθησαν οι δύο αλλοδαποί χειριστές-διακινητές.

Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Λίνδου, ενώ στην παραλία «ΨΑΛΤΟΣ» εντοπίστηκαν οι 51 παράτυπα εισελθόντες αλλοδαποί, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ακαντιάς Ρόδου.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου που διενήργησε την προανάκριση, κατασχέθηκε το ιστιοφόρο.

Πηγή: rodiaki.gr