Αλεξανδρούπολη: Την ακύρωση εκλογής του νέου δημάρχου ζητά ο απερχόμενος

|
THESTIVAL TEAM

Ο νυν δήμαρχος της πρωτεύουσας του Εβρου, Βαγγέλης Λαμπάκης και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος, στις δημοτικές εκλογές του Ιουλίου, Γιάννης Ζαμπούκης βρέθηκαν σήμερα στο δικαστήριο Αλεξανδρούπολης, μετά την ένσταση που κατέθεσε ο πρώτος, ζητώντας την ακύρωση της εκλογής του δεύτερου.

Η πλευρά του Β. Λαμπάκη, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο τοπικό evrosonline.gr, υποστήριξε πως η θέση που κατείχε ο Γ. Ζαμπούκης, δηλαδή του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, εμπίπτει στα όσα προβλέπει ο Νόμος 3852/2010 Άρθρο 14 παράγραφος 1.10.

Συγκεκριμένα στο Νόμο αναφέρεται ότι δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων ή πρόεδροι κοινότητας με μόνιμο πληθυσμό έως 300 κατοίκων: Διοικητές, Υποδιοικητές, Πρόεδροι Διοικητικών Συμβουλίων, διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, των δημόσιων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και των πάσης φύσεως νομικών προσώπων των δήμων, οι οποίοι δεν είναι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης ή δεν έχουν εκλεγεί στα ανωτέρω αξιώματα ή δεν έχουν οριστεί στις θέσεις αυτές λόγω ιδιότητας (ex officio), σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τα νομικά αυτά πρόσωπα, στους δήμους στα διοικητικά όρια των οποίων εκτεινόταν η χωρική αρμοδιότητα των νομικών προσώπων, μέσα στο δεκαοκτάμηνο πριν από τη διενέργεια των δημοτικών εκλογών.

Επιπρόσθετα, οι συνήγοροι του κ. Λαμπάκη ζητούν και την ακύρωση των ψηφοδελτίων όλου του συνδυασμού που κέρδισε στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου, υποστηρίζοντας ότι η θέση του Γ. Ζαμπούκη στο δικηγορικό σύλλογο επηρέασε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Δεν στέκει το επιχείρημα Λαμπάκη, λέει η πλευρά του νεοκλεγέντα δημάρχου Αλεξανδρούπολης

Από την πλευρά του Γ. Ζαμπούκη οι συνήγοροι εξέφρασαν την απορία πως προκύπτει κώλυμα εκλογιμότητας αφού στο συγκεκριμένο Νόμο 3852/2010 αναφέρεται πως εμπίπτουν όσοι “δεν έχουν εκλεγεί στα ανωτέρω αξιώματα“. Ο Γιάννης Ζαμπούκης σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, εκλέχθηκε στην θέση αυτή άρα δεν έχει καμία νομική βάση η ένσταση. Αναφορικά με τον ισχυρισμό ότι λόγω θέσης επηρεάστηκε το εκλογικό σώμα, ειπώθηκε ότι αυτό δε στέκει καθώς την πρώτη Κυριακή ο κ. Λαμπάκης είχε μεγαλύτερο ποσοστό από τον κ. Ζαμπούκη.

«Ο αντίδικος (σ.σ. Βαγγέλης Λαμπάκης) ισχυρίζεται ότι δεν θα μπορούσε να είναι υποψήφιος και άρα εκλεγείς δήμαρχος ο κ. Ζαμπούκης, επειδή είναι πρόεδρος στον οικείο δικηγορικό σύλλογο της πόλης. Υπάρχει όμως διάταξη νόμου, που ρητώς εξαιρεί αυτή την ιδιότητα από τα κωλύματα που υπάρχουν γενικώς στις εκλογές και στην εκλογική διαδικασία. Είμαστε απόλυτα σίγουροι γι’ αυτό», δήλωσε εξερχόμενος του δικαστηρίου εις εκ των συνηγόρων του κ. Ζαμπούκη, Λάμπρος Πάσχος.

«Η κοινωνία μας, η κοινωνία της Αλεξανδρούπολης έχει μιλήσει ήδη. Τώρα είναι σειρά της δικαιοσύνης να μιλήσει κι αυτή. Είναι καλό να θέλουν κάποιοι να κερδίζουν, είναι όμως κακό οι ίδιοι να μην ξέρουν πώς να χάνουν», δήλωσε ο Γιάννης Ζαμπούκης.

Ακύρωση της εκλογής Δημάρχου και δημοτικών συμβούλων ζητά ο απερχόμενος Δήμαρχος

Το “στρατόπεδο” του Β. Λαμπάκη υποστηρίζει πως στην περίπτωση Προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου η εξαίρεση δεν ισχύει καθώς μετά την εκλογή στη θέση αυτή θα πρέπει να γίνει δημοσίευση σε ΦΕΚ, απόφασης του εκάστοτε υπ. Δικαιοσύνης άρα υπάρχει τοποθέτηση στη θέση και όχι μόνο εκλογή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλευρά του Β. Λαμπάκη είχε ζητήσει την εξέταση δεκάδων μαρτύρων οι περισσότεροι εκ των οποίων εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι στην παράταξη “Πόλη και Πολίτες”. Η εξέταση δεν έχει δεκτή από την Πρόεδρο η οποία σημείωσε ότι μόνο αν υπάρξει ανάγκη θα κληθούν.

Αποχωρώντας από το Δικαστικό Μέγαρο ο Β. Λαμπάκης και οι συνήγοροι του δεν θέλησαν να κάνουν δηλώσεις προς τα μέσα ενημέρωσης. Ο απερχόμενος Δήμαρχος, Ευάγγελος Λαμπάκης τερμάτισε πρώτος την Α’ Κυριακή των δημοτικών εκλογών με ποσοστό 37,6% έναντι 23,88% για τον Ιωάννη Ζουμπάκη. Ωστόσο, ο τελευταίος εξασφάλισε την πλειοψηφία και ποσοστό 52,42% στον β’ γύρο και έτσι αναδείχτηκε δήμαρχος Αλεξανδρούπολης.

Η απόφαση του δικαστηρίου για το ποιος τελικά θα είναι ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης από την 1η Σεπτέμβρη, αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Πάσχο εντός εικοσαημέρου. «Ο νόμος λέει ότι η απόφαση εκδίδεται σε 20 ημέρες, αυτό είναι ενδεικτικό, εμείς πιστεύουμε μέσα στον μήνα θα υπάρχει απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.