Να ερευνηθούν για ενδεχόμενη ύπαρξη ρατσιστικών κινήτρων δύο υποθέσεις που απασχόλησαν και απασχολούν την κοινή γνώμη ζητεί με ανεξάρτητες παραγγελίες της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

Αρχικά ζητεί να διερευνηθούν οι συνθήκες της υπόθεσης του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου από την αρχή μέχρι τέλους, προκειμένου να διακριβωθεί, εάν, μεταξύ όλων των άλλων αδικημάτων που διαπράχθηκαν, έχει παραβιαστεί και ο νόμος 4285/2014 που τιμωρεί τα ρατσιστικά εγκλήματα.

Αφορμή για την παραγγελία της αποτέλεσαν δημοσιεύματα του Τύπου.

Η κ. Δημητρίου ζητεί να διερευνηθούν και εάν υπάρχουν ρατσιστικά κίνητρα πίσω από την πυρκαγιά που ξέσπασε τον Ιούνιο του 2018 σε καταυλισμό αλλαδαπών εργατών γης, στη Μανωλάδα Ηλείας.

Στην περίπτωση αυτή, αφορμή αποτέλεσε έγγραφο του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η αναφορά προς την κεντρική υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου Εργασίας, 164 εργατών που από τη φωτιά έχασαν όλα τα συνοδευτικά έγγραφά τους.

Στην πρώτη περίπτωση η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου διαβιβάστηκε στην εισαγγελία Αθηνών, ενώ στη δεύτερη περίπτωση στον εισαγγελέα Αμαλιάδας.