Το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας για τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου καλείται να διερευνήσει η Βουλή, μετά τη διαβίβαση δύο δικογραφιών για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και τη μεταβίβαση του ακινήτου του πρώην υπουργού στη Σύρο.

Η Βουλή θα αποφασίσει εάν η πράξη που του αποδίδεται τελέστηκε κατά την άσκηση των καθηκόντων του, οπότε είναι παραγεγραμμένο όπως και το αδίκημα της απιστίας που αντιμετώπιζε, ή αν τελέστηκε επ’ αφορμή των υπουργικών καθηκόντων του, οπότε δεν έχει παραγραφεί.

Σε αυτή την περίπτωση η δικογραφία θα πρέπει να επιστρέψει στην τακτική δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου, προκειμένου να διερευνήσουν εάν συντρέχει λόγος να απαγγελθεί σε βάρος του πρώην υπουργού συμπληρωματική κατηγορία και για το αδίκημα αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές δικαστικές αρχές έχουν στα χέρια τους νέα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί από την Ελβετία και την Κύπρο, που αφορούν τόσο σε κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, όσο και διαφόρων off shore.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου έχουν κληθεί να απολογηθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, με βασικό αδίκημα αυτό της απιστίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχουν συντάξει οι δύο ανακριτές το οποίο αφορά δύο δικογραφίες για εξοπλιστικά προγράμματα και αριθμεί περισσότερες από 800 σελίδες, το ποσό της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ανέρχεται σε περίπου 3 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι η ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο Γιάννος Παπαντωνίου φέρεται να χρησιμοποίησε πλήθος τραπεζικών λογαριασμών και υπολογαριασμών που απέβλεπαν να καταστήσουν αδύνατο τον εντοπισμό των χρημάτων που αποκόμισε και ταυτόχρονα να προσδώσουν νομιμοφάνεια στις κινήσεις αυτές.

Πηγή: naftemporiki.gr