Για την ζωή τους φοβούνται εάν εκδοθούν στην ΠΓΔΜ οι δύο Σκοπιανοί πράκτορες, οι οποίοι κατηγορούνται για συνδέσεις με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών επί των ημερών του πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Σήμερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ξεκίνησε στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης η συζήτηση επί του αιτήματος των αρχών της ΠΓΔΜ για την έκδοση των δύο υπηκόων της και θα συνεχιστεί την επόμενη Τετάρτη.

Η διαδικασία άρχισε το μεσημέρι και διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών, ύστερα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο ένας εκ των συνηγόρων τους, επικαλούμενος λόγους προστασίας των εκζητούμενων.

«Το αγαθό της προστασίας τους είναι υπέρτερο της δημοσιότητας» ανέφερε, απευθυνόμενος προς το Συμβούλιο, ο δικηγόρος Κώστας Χατζηιωάννου, επισημαίνοντας ότι οι εντολείς του κινδυνεύουν με απειλές και διώξεις στην πατρίδα τους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δικαστές συντάχθηκαν τελικώς με την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, που προηγουμένως εισηγήθηκε να γίνει δεκτό το αίτημα «εφόσον το ζητούν οι ίδιοι εκζητούμενοι» παρότι, όπως ανέφερε, η συνεδρίαση του Συμβουλίου είναι δημόσια.

Κατά τη σημερινή ημέρα εξετάστηκε δικηγόρος που εκπροσωπεί τους δύο εκζητούμενους στην πατρίδα τους. Όπως έγινε γνωστό, ο συγκεκριμένος μάρτυρας, υπήκοος ΠΓΔΜ, φέρεται να κατέθεσε ότι οι κατηγορούμενοι δεν τέλεσαν τα εγκλήματα που τους «χρεώνουν» οι διωκτικές αρχές της ΠΓΔΜ, ενώ τόνισε ότι εφόσον αποφασιστεί η έκδοσή τους, δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης στη χώρα τους. Πρόσθεσε δε, ότι στην ΠΓΔΜ κινδυνεύει η ζωή τους.
Η διαδικασία διεκόπη μετά την εξέταση του μάρτυρα (λόγω παρέλευσης του ωραρίου) και θα επαναληφθεί το πρωί της επόμενης Τετάρτης, με μία ακόμη μαρτυρική κατάθεση.

Οι δύο εκζητούμενοι, 51 και 35 ετών, είχαν συλληφθεί τον περασμένο Οκτώβριο στον διεθνή αερολιμένα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όταν προσπάθησαν να ταξιδέψουν με πλαστά βουλγαρικά διαβατήρια στη Βουδαπέστη.

Οι Έλληνες αστυνομικοί διαπίστωσαν τότε, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι εις βάρος τους εκκρεμούν διεθνή εντάλματα («ερυθρές αγγελίες») της Interpol, βάσει των οποίων οι διωκτικές αρχές της ΠΓΔΜ τούς κατηγορούν για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης» και «διάπραξη εγκλημάτων υψηλής τεχνολογίας», πράξεις που συνδέονται με την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών -η οποία είχε βυθίσει τη γειτονική χώρα σε πολιτική κρίση- και φέρονται ότι τελέστηκαν όσο υπηρετούσαν στην υπηρεσία αντικατασκοπίας της ΠΓΔΜ.

Οι δύο συλληφθέντες παραμένουν υπό κράτηση, ενώ στο μεταξύ έχουν καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα. Οι ίδιοι, σε προηγούμενη μεταγωγή τους ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα εκδόσεων, αρνήθηκαν τις εις βάρος τους αποδιδόμενες κατηγορίες, κάνοντας λόγο για «πολιτική δίωξη», ενώ δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν την έκδοσή τους στην πατρίδα τους, διότι «φοβούνται για τη ζωή τους».