Η μείωση του αριθμού των ομάδων ομάδων της Stoiximan.gr Basket League αποφασίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ, η οποία εγκρίθηκε με 13-1 ψήφους. Η μόνη ομάδα που ψήφισε «όχι» ήταν τα Τρίκαλα.

Έτσι προκύπτει ότι οι ομάδες που βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία από 14 θα γίνουν αρχικά 13 και έπειτα 12, όπως αποφασίστηκε.

Όπως γράφει το sdna.gr, το πλάνο έχει ως εξής: Τη σεζόν 2017-2018 θα πέσουν δύο ομάδες στην Α2, όπως ισχύει, αλλά θα ανέβει μία. Επομένως, τη σεζόν 2018-2019 η Stoximan.gr Basket League θα έχει 13 ομάδες. Εκείνη την αγωνιστική χρονιά θα πέσουν ξανά δύο ομάδες, ενώ από την Α2 θα ανέβει και πάλι μία.

Έτσι, από τη σεζόν 2019-2020 και μετά στην πρώτη κατηγορία θα αγωνίζονται 12 ομάδες. Από τότε και έπειτα, δύο ομάδες θα υποβιβάζονται στην Α2 και δύο θα παίρνουν το εισιτήριο της ανόδου κανονικά.

 

Επίσης, καταψηφίστηκε η πρόταση για την παρουσία επτά ξένων παικτών στης ομάδες της λίγκας.

Η καταψήφιση της πρότασης για εφτά ξένους στη σύνθεση των ομάδων ήταν σχεδόν καθολική, αφού μόλις μία τάχθηκε υπέρ.

Οι υπόλοιπες εξέφρασαν με την ψήφο τους την αντίθεση σε αυτή την προοπτική, βάζοντας τέλος στο πιο σημαντικό ζήτημα που προέκυψε αυτό το καλοκαίρι σχετικά με την μορφή που θα έχει το πρωτάθλημα την επόμενη σεζόν.