Στο ΣτΕ η συνταγματικότητα των εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ

|
THESTIVAL TEAM

Την συνταγματικότητα ή μη των καινούριων ρυθμίσεων, που έγιναν από την κυβέρνηση, για τις εισαγωγικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ, εξετάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το θέμα έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο ύστερα από την προσφυγή υποψήφιων για σχολές της Ιατρικής, οι οποίοι παρά την υψηλή βαθμολογία που σημείωσαν δεν κατάφεραν να εισαχθούν στη Σχολή προτίμησης τους και ζητούν να ακυρωθούν οι πίνακες των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων των Γενικών Λυκείων του έτους 2016.

Λόγω σπουδαιότητας των συνταγματικών ζητημάτων που τέθηκαν σχετικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας, τους συντελεστές βαρύτητας, την πριμοδότηση των αθλητών, το ειδικό καθεστώς εξετάσεων των δυσλεκτικών, κλπ. το Γ΄ Τμήμα παρέπεμψε (1442-1443/2017), το θέμα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Οι σύμβουλοι Επικρατείας στις αποφάσεις που έχουν ήδη εκδώσει εκφράζουν διαφορετικές απόψεις και πολλές φορές εκ διαμέτρου αντίθετες. Οι ανώτατοι δικαστές αναφέρονται , μεταξύ άλλων, στην προνομιακή μεταχείριση που προβλέπεται για τους αθλητές κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις αλλά και την ιδιαίτερη μεταχείριση των δυσλεκτικών υποψηφίων οι οποίοι εξετάζονται προφορικά.

Σε κάθε περίπτωση, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι σύμβουλοι Επικρατείας τονίζουν ότι από την εν λόγω απόφαση του Γ΄ Τμήματος, δεν πρέπει να προκληθεί καμία ανησυχία στους γονείς και στους υποψηφίους των απολυτηρίων και εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ καθώς αφενός δεν κρίθηκε κάτι οριστικά, αφετέρου η τελική μελλοντική κρίση της Ολομέλειας, σε περίπτωση που είναι αρνητική δεν θα έχει αναδρομικότητα.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.