Γιατρός καλείται να καταβάλει 584.400 ευρώ για το θάνατο 32χρόνης εγκύου

|
ΒΑΣΩ ΛΥΚΟΥΡΙΝΟΥ

Tο ποσό των 584.400 ευρώ καλείται να καταβάλει μαιευτήρας-γυναικολόγος σε συγγενείς 32χρόνης μητέρας δύο παιδιών, η οποία απεβίωσε λίγο πριν γεννήσει το τρίτο παιδί της, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου. Ο γιατρός καλείται να καταβάλει τα χρήματα λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν τα συγγενικά της πρόσωπα (δύο ανήλικα παιδιά, σύζυγος, μητέρα, αδέλφια) και λόγω στέρησης διατροφής των δύο ανήλικων παιδιών.

Σύμφωνα με το ιστορικό, σε ιδιωτική κλινική το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου 2001 πήγε η άτυχη επίτοκος, ηλικίας 32 ετών, συνοδευόμενη από το σύζυγο της για να γεννήσει το τρίτο της παιδί.

Να σημειωθεί ότι η πιθανή ημερομηνία επέλευσης φυσιολογικού τοκετού είχε παρέλθει ήδη και η επίτοκος βρισκόταν σε παράταση 4-5 ημερών.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του ΑΠΕ, ο γιατρός που την παρακολουθούσε της χορήγησε κολπικό δισκίο προσταγλαδίνης για την πρόκληση τεχνητών ωδίνων τοκετού και της επέτρεψε να πάει στην οικία της και να επανέλθει μετά την έναρξη των ωδίνων.

Την ίδια ημέρα άρχισαν οι ωδίνες και η επίτοκος συνοδευόμενη από το σύζυγό της έφθασε στην κλινική. Εκεί την υποδέχθηκε η νοσηλεύτρια και αφού της χορηγήθηκε σε ενέσιμη μορφή μια αμπούλα buscopan, ως σπασμολυτικό του τραχήλου της μήτρας και της τοποθετήθηκε ορός desctrose 1.000 ml από τον αναισθησιολόγο, στην συνέχεια κατέφθασε και ο γιατρός που την παρακολουθούσε. Ωστόσο, η κατάσταση της υγείας της επιτόκου επιδεινώθηκε ραγδαία, αφού άρχισε να εμφανίζει έντονη δύσπνοια, κυάνωση και σπασμούς κυρίως των μασητικών μυών.

Παρά τις προσπάθειες του θεράποντα γιατρού, ο οποίος με τη συνδρομή του αναισθησιλόγου αλλά και του μαιευτήρα της κλινικής, της χορήγησε οξυγόνο, το κλίμα δεν αναστράφηκε και τη μετέφερε στο χειρουργείο της κλινικής, όπου τη διασωλήνωσε. Η κατάσταση της επιτόκου χειροτέρευσε και άρχισε να εμφανίζει αρτηριακή πίεση μη μετρούμενη. Έτσι, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής της μεταφέρθηκε διασωληνωμένη στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, όπου μετά από λόγο διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Όπως αποδείχθηκε, ο θάνατος προκλήθηκε από ολιγαιμικό σοκ, εξαιτίας εσωτερικής αιμορραγίας από κεντρική αποκόλληση του πλακούντος που εκδηλώθηκε ικανό χρόνο πριν να πέσει η επίτοκος σε κώμα κάτι που δεν διαγνώσθηκε από τον θεράποντα γιατρό ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα. 

 

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.