Μεγάλη είναι η ζημιά στα φοινικόδεντρα της Χαλκιδικής από το κόκκινο σκαθάρι

|
THESTIVAL TEAM

Μεγάλη είναι η ζημιά που προκάλεσε μέσα σε ένα χρόνο στα φοινικόδεντρα στο πρώτο “πόδι” του νομού…

Χαλκιδικής το κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι. Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των αρμοδίων, περισσότεροι από εκατό φοίνικες καταστράφηκαν ολοκληρωτικά, και κύριοι λόγοι είναι ο ήπιος φετινός χειμώνας αλλά και ο πολλαπλασιασμός του αριθμού του ξενόφερτου εντόμου.

“Εχουμε μετρήσει διαπιστωμένες εκατό προσβολές δέντρων σε όλο το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής έως και την περιοχή της Ποτίδαιας. Η έξαρση του φαινομένου ήταν αναμενόμενη. Αλλωστε αυτό δείχνει και η εμπειρία που έχουμε από άλλες περιοχές με το ίδιο πρόβλημα. Προφανώς, όμως, η προσβολή είναι μεγαλύτερη και για το λόγο αυτό καλούμε τους πολίτες να ενημερώνουν αμέσως τις αρμόδιες υπηρεσίες”, δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, Κώστας Τερτιβανίδης.

Χαρακτηριστικό είναι πως σε μία προσπάθεια να ενημερωθούν οι παραγωγοί, οι εισαγωγείς αλλά και οι ιδιώτες των δήμων Κασσάνδρας, Νέας Προποντίδας και Σιθωνίας για τον περιορισμό του εντόμου αλλά και τα μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουν η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής απέστειλε μέσω των λογαριασμών νερού 90.000 ενημερωτικά δελτία. Παράλληλα, στο πλαίσιο περιορισμού της εξάπλωσης του κόκκινου σκαθαριού πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Θέρμης, σεμινάριο με θέμα την ασφαλή φροντίδα των δέντρων και την αντιμετώπιση του εντόμου. Υπενθυμίζεται πως σε ολόκληρο το νομό Χαλκιδικής υπάρχουν πάνω από 30.000 φοίνικες. Το σκαθάρι, ένα κόκκινο – καφέ έντομο μήκους περίπου 3 εκατοστών, κατάγεται από την τροπική Ασία, έχει εξαπλωθεί όμως στην Αφρική και την Ευρώπη και προκαλεί εκτεταμένες καταστροφές σε διάφορα είδη φοινοκόδεντρων.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.