Παράνομη η στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

|
THESTIVAL TEAM

Απώλειες που ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ το χρόνο και σημαντικές καθυστερήσεις (94% συγκριτικά με πέρυσι) σε όλες τις πτήσεις αεροσκαφών πάνω από το FIR Αθηνών προκάλεσε στην ελληνική αεροναυτιλία…

η περιστολή των δαπανών ακόμη και στον εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είχαν εξαγγείλει 4ωρη στάση εργασίας σήμερα από τις 14.00 έως τις 18.00, ωστόσο η στάση κρίθηκε παράνομη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» δε λειτουργεί εδώ και 2,5 μήνες το ανεμόμετρο του διαδρόμου «16», ενώ το ραντάρ της Περαίας έπειτα από δέκα χρόνια λειτουργίας χρειάζεται εκσυγχρονισμό.

Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, η χώρα μας εισπράττει ετησίως περίπου 150 – 180 εκατ. ευρώ από τις αεροπορικές εταιρίες όλου του κόσμου, μέσω του Eurocontrol, ως ανταποδοτικά τέλη υπερπτήσεων. Τα προβλήματα ξεκίνησαν από το 2009, όταν στο πλαίσιο περιστολής των δαπανών το Γενικό Λογιστήριο ανέλαβε να χειριστεί τις δαπάνες αεροναυτιλίας με γνώμονα τον περιορισμό τους, χωρίς όμως να γνωρίζει ότι αυτό οδηγεί άμεσα σε μείωση των κρατικών εσόδων.

Η πρακτική αυτή, σύμφωνα με τους ελεγκτές, έχει ως αποτέλεσμα η τιμή μονάδας των τελών υπερπτήσης από τη χώρα μας να μειωθεί από 44,20 ευρώ το 2009 σε 37,14 το 2010 και να προβλέπεται περαιτέρω μείωση σε 32,81 ευρώ, προκαλώντας μια απώλεια εσόδων, στην πενταετία 2010 – 2014, της τάξης των 210 εκατ. ευρώ.

 

Πληροφορίες: Αγγελιοφόρος

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.