Για «ρατσιστικό λόγο» και «εκτροπή από τη νομιμότητα» κατηγορεί το μητροπολίτη Θεσσαλονίκης η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), με αφορμή...

την απο άμβωνος προτροπή του κ. Ανθιμου σε πιστούς να κάνουν «γυαλιά καρφιά» ραδιοφωνικό σταθμό στη Φλώρινα που θα εκπέμπει στα «σλαβομακεδονικά».

«Η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου δεν αμφισβητεί το δημοκρατικό δικαίωμα της έκφρασης των εκπροσώπων θρησκευτικών κοινοτήτων. Οταν, ωστόσο, ο δημόσιος και θεσμικός λόγος των εκκλησιαστικών φορέων προσλαμβάνει ρατσιστικές διαστάσεις και υποκινεί άμεσα τους αποδέκτες του στην τέλεση παράνομων πράξεων φέρει όχι μόνον ιδιαίτερη απαξία, καθώς πρόκειται για άσκηση δημόσιας εξουσίας, αλλά παύει ξεκάθαρα να εμπίπτει στα συνταγματικά όρια της ελευθερίας του λόγου», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΕΔA.

Γίνεται επίσης λόγος για "ξενόφοβες εξάρσεις" αλλά και για "εκτροπή του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης από τη νομιμότητα", η οποία  "δεν προκαλεί μόνο την ανοχή μιας φιλελεύθερης έννομης τάξης απέναντι στους επικίνδυνους τιμητές της ελευθερίας της έκφρασης και της διαφορετικότητας, αλλά επαναφέρει στην επικαιρότητα τα ζητήματα που απορρέουν από τον αναχρονιστικό εναγκαλισμό Κράτους και Εκκλησίας".