Η Εκκλησία της Ελλάδος αντιδρά στην καύση των νεκρών και θα διανείμει ενημερωτικό φυλλάδιο

|
ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

H Εκκλησία της Ελλάδος ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης των πιστών για το ζήτημα της αποτέφρωσης και της καύσης των νεκρών, μετά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) που συνεδρίαζε από την Δευτέρα 4 έως και την Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η ΔΙΣ αποφάσισε τη σύνταξη και την αποστολή φυλλαδίου προς τους πιστούς, με στόχο κυρίως ενημερωτικό και όπως τονίζει: «Επί του θέματος δε αυτού, εμμένει ως οφείλει στη δογματική διδασκαλία της Αγίας Γραφής και της Ιεράς Παραδόσεως της Αγίας μας Εκκλησίας που τελεί υπό το φως της Αναστάσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την καύση των νεκρών η θέση της Εκκλησίας είναι γνωστή και σταθερή. Αιτία για την ανακίνηση του θέματος αποτέλεσε η έναρξη της λειτουργίας του πρώτου αποτεφρωτηρίου στη Ριτσώνα. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι πρώτες αντιδράσεις κληρικών δεν άργησαν να έρθουν.

Αρχικά, οι κληρικοί της Μητρόπολης Θηβών και Λεβαδείας με ψήφισμά τους ενημέρωσαν το ποίμνιο ότι δεν μπορούν να δεχθούν να τελέσουν νεκρώσιμη ακολουθία (κηδεία) υπέρ αναπαύσεως της ψυχής ατόμου που αποφάσισε και ζήτησε το ίδιο ή το οικογενειακό περιβάλλον του την καύση και όχι την ταφή.

Στο θέμα παρενέβη και ο μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, που με εγκύκλιό του λίγες ημέρες μετά κάλεσε τους κληρικούς να μην τελούν την Εξόδιο Ακολουθία, ούτε επιμνημόσυνη δέηση, αν ακολουθηθεί καύση του νεκρού.

Τέλος, η ΔΙΣ ασχολήθηκε και με το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία. Εξέτασε επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων (ΠΕΘ), ενώ ενημερώθηκε και για την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) περί του ζητήματος του μαθήματος των Θρησκευτικών και αναμένει σύμφωνα και με παλαιότερη απόφασή της, τις ενέργειες του αρμοδίου υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.