Συμβολική διαμαρτυρία πραγματοποίησαν νωρίτερα μέλη, εργαζόμενοι και φίλοι του ΚΕΘΕΑ για την λειτουργία του κέντρου απεξάρτησης, στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη.

Πολίτες σχημάτισαν ένα κύκλο, φίμωσαν τα στόματα τους με κολλητική ταινία και αφού την έβγαλαν φώναξαν ο καθένας το όνομα του και στη συνέχεια επαναλάμβαναν όλοι μαζί την φράση «είναι εντάξει».

Στο τέλος φώναξαν όλοι μαζί το «ΚΕΘΕΑ είναι το σπίτι μας», θέλοντας να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία καταργείται το αυτοδιοίκητο στο ΚΕΘΕΑ.

Σε δηλώσεις του, ο ειδικός βοηθός διευθυντή ΚΕΘΕΑ και πρόεδρος ευρωπαϊκής ομοσπονδίας θεραπευτικών κοινοτήτων, Φαίδων Καλοτεράκης ανέφερε ότι «θέλουμε να διαμαρτυρηθούμε για μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου που πέρασε σε ένα βράδυ η κυβέρνηση, που ουσιαστικά καταλύει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, παραιτώντας το αιρετό διοικητικό συμβούλιο που απαρτίζεται από θεραπευόμενους και εθελοντές με ένα διορισμένο από την εκάστοτε κυβέρνηση μισθωτό διοικητικό συμβούλιο. Αυτό αλλάζει τελειώς την θεραπευτική άποψη του ΚΕΘΕΑ, που είναι η αυτοδιαχείριση».

Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Τάντος, προσωπικό θεραπείας ΚΕΘΕΑ και μέλος ΔΣ εργαζομένων τόνισε ότι αυτό ίσως είναι ένα πρώτο βήμα προκειμένου να καταργηθεί η δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση σημειώνοντας πως δημιουργεί ανασφάλεια.

Πανελλαδικά λειτουργούν 120 μονάδες ΚΕΘΕΑ.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχες διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε όλες τις πόλεις όπου υπάρχουν προγράμματα ΚΕΘΕΑ.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο του Thestival από την διαμαρτυρία:

ketheaaaa.jpg

kethea.jpg

ketheaa.jpg

ketheaaa.jpg