Η φωτιά στην Εύβοια, η οποία κατέκαψε πολλές χιλιάδες στρέμματα, έχει φέρει πολλές ελλείψεις στην επιφάνεια. Όπως καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Εύβοιας, μπορεί η πυρκαγιά αυτή να είναι η δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο στην ίδια περιοχή, στο χρόνο αυτό όμως δεν πάρθηκαν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης, διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών, ενίσχυσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των δασαρχείων της περιοχής σε προσωπικό και μέσα, με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα να έχουν καεί, χωριά να έχουν εκκενωθεί, με τη φωτιά να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Συνεχίζοντας την καταγγελία του το ΠΑΜΕ τονίζει πως «η μεγάλη πυρκαγιά αποδεικνύει με τραγικό τρόπο ότι η δασοπροστασία και τα μέτρα πρόληψης αποτελούν κόστος για τους κρατικούς προϋπολογισμούς που διαθέτουν χρήμα μόνο για επενδυτικά σχέδια και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Άλλη μια φορά φαίνονται τα αποτελέσματα που είναι δραματικά για την εργατική τάξη και το λαό της περιοχής στο Κοντοδεσπότι, στον Σταυρό, στο Μακρυμάλλη, στην Πλατάνα σήμερα, όπως και στα χωριά της Νότιας Εύβοιας 40 περίπου μέρες πριν.

Στο βωμό της εμπορευματοποίησης της γης δε θυσιάζεται μόνο ο δασικός πλούτος, η χλωρίδα και η πανίδα του νησιού μας, το βιος, η περιουσία του λαού της περιοχής αλλά και η ίδια η υγεία και η σωματική του ακεραιότητα. Η υγεία και η ασφάλειά του κατά τη διάρκεια της εργασίας του».

Παράλληλα αναφέρεται και το πόσο δύσκολη είναι η σημερινή ημέρα για τους εργαζομένους στη Εύβοια, οι οποίοι αναγκάζονται να εργαστούν μέσα σε δύσκολες συνθήκες, μέσα στα αποκαΐδια και τις στάχτες, ενώ, όπως αναφέρει η ανακοίνωση ,απολύτως τίποτα δεν έχει προβλεφθεί ούτε για την αυριανή ημέρα. Έτσι λοιπόν το ΠΑΜΕ Εύβοιας απαιτεί:
1. Πλήρη αμοιβή και ασφαλιστική κάλυψη για όσους δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στην εργασία τους ή αναγκάστηκαν να παραμείνουν στα χωριά τους για να προστατεύσουν τα σπίτια και τους οικείους τους. Εργαζόμενοι που κατοικούν στις πυρόπληκτες περιοχές, ανεξάρτητα το που εργάζονται, να μπορούν να απουσιάσουν από την εργασία τους με απλή υπεύθυνη δήλωση ότι διαμένουν στις περιοχές αυτές.

2. Άμεση διακοπή των εργασιών που διεξάγονται σε εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα και με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων. Τέτοιοι συνάδελφοι υπάρχουν πολλοί στις ιχθυοκαλλιέργειες, στις μονάδες λευκού κρέατος, σε εργοστάσια τροφίμων και ποτών, στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ, σε γεωργικές καλλιέργειες κ.ά. στην ευρύτερη περιοχή. Να εξασφαλιστεί η πλήρης αμοιβή και ασφαλιστική τους κάλυψη για τις ημέρες που δε μπορούν να εργαστούν.

3. Ιδιαίτερη ενημέρωση να υπάρξει στους πολλούς μετανάστες εργάτες γης, ώστε να μην βρεθεί εκτεθειμένη η υγεία τους σε αυτές τις συνθήκες.
4. Πλήρης εξοπλισμός με όλα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας, εφόσον η παρουσία τους είναι επιβεβλημένη στους χώρους, και φυσικά άμεση απομάκρυνσή τους με ασφαλή τρόπο σε περίπτωση που εκτιμηθεί ότι η ζωή ή η υγεία τους απειλούνται.

5. Εξασφάλιση κινητής μονάδα του Νοσοκομείου Χαλκίδας και του Κέντρου Υγείας Ψαχνών στην περιοχή προκειμένου να παρέχονται οι πρώτες βοήθειες σε εργαζόμενους στις βιομηχανίες και υπηρεσίες της περιοχής, στις γεωργικές εκτάσεις, σε περίπτωση που καταστεί αυτό αναγκαίο.

6. Να προβλεφθεί δικαιολογημένη και επ’ αμοιβή απουσία από την εργασία τους για συναδέλφους με προβλήματα υγείας (αναπνευστικά, καρδιολογικά κλπ.) για όσο διάστημα θα υπάρχουν οχλήσεις στην ατμόσφαιρα.

Οι υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, παρά τις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν σε προσωπικό και μέσα, χρειάζεται να συμβάλλουν στην υπεράσπιση της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ καλεί τα Σωματεία να απευθυνθούν στα μέλη τους και να συνδράμουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής που δίνουν αυτή τη στιγμή τη μάχη με τις φλόγες και να συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία οργάνωσης της αλληλεγγύης για τον κόσμο που αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη. Οι πρωτοβουλίες μας είναι ανάγκη και θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα ξεδιπλώνοντας πλήρες διεκδικητικό πλαίσιο προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα, με αφορμή την πυρκαγιά, και να μη φορτωθούν τις συνέπειες της πυρκαγιάς με νέα βάρη οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες.