Οκταμελής οικογένεια που διαμένει στις εργατικές κατοικίες της Ν. Ευκαρπίας στη Θεσσαλονίκη έλαβε τον λογαριασμό της ΕΥΑΘ για το πρώτο τετράμηνο του 2019 αυξημένο κατά περίπου 100%. Ο υπερπολύτεκνος πατέρας επικοινώνησε με τους αρμόδιους της εταιρείας ύδρευσης θεωρώντας ότι έχει γίνει κάποιο λάθος στις μετρήσεις. Εκείνοι τον διαβεβαίωσαν ότι δεν έχει γίνει λάθος και ότι θα πρέπει να πληρώσει για τον ίδιο όγκο νερού σχεδόν το διπλάσιο ποσό από εκείνο που πλήρωνε μέχρι σήμερα.

Να σημειωθεί ότι πριν από έναν μήνα ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, κ. Γιάννης Κρεστενίτης, δήλωνε ότι με τη νέα τιμολογιακή πολιτική της Εταιρείας το 99,4% των οικιακών καταναλωτών θα λάβει μειωμένους λογαριασμούς.

Το πρώτο τετράμηνο του 2018 η συγκεκριμένη οκταμελής οικογένεια είχε καταναλώσει 106 κ.μ. νερού. Τότε κλήθηκε να πληρώσει 76 ευρώ. Το πρώτο τετράμηνο του 2019 η οικογένεια κατανάλωσε 96 κ.μ. νερού. Ο λογαριασμός που καλείται να πληρώσει είναι 144 ευρώ. Η αύξηση αγγίζει το 100%. Και στις δύο περιπτώσεις η χρέωση έγινε βάσει του κοινωνικού τιμολογίου Β’ της ΕΥΑΘ.

Στην παρουσίαση της νέας τιμολογιακής πολιτικής της ΕΥΑΘ είχε τονιστεί ότι σχεδιάστηκε με σκοπό να αποτρέπει την κατασπατάληση του νερού. Όσο λιγότερο νερό καταναλώνεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η έκπτωση που απολαμβάνεις. Πως όμως μπορείς να ζητάς από μία υπερπολύτεκνη οικογένεια να μειώσει υπέρμετρα το νερό που καταναλώνει; Είναι κάτι τέτοιο εφικτό; Η εν λόγω οικογένεια μείωσε την κατανάλωσή της κατά 10 κ.μ. νερού. Η ΕΥΑΘ, ωστόσο, τις χρέωσε το διπλάσιο.

Διαβάστε τμήμα της επιστολής – καταγγελίας που απέστειλε στο thestival.gr ο πατέρας της οκταμελούς οικογένειας.

"Οργή και θυμηδία μου προκαλεί ο εμπαιγμός των κυβερνώντων φωστήρων του ΣΥΡΙΖΑ. Άπαιχτοι στην προπαγάνδα τους, άπαιχτοι και στις δικαιολογίες τους σχετικά με την αύξηση 100 % που επέβαλαν σε ευπαθείς ομάδες, του πολυτιμότερου αγαθού στον κόσμο του νερού, υποχρεώνοντας τες να μην ξεπερνούν τα 80 κυβικά κατανάλωσης το τετράμηνο. Διαφορετικά πέφτει τιμωριτικός πέλεκυς όταν έχεις να καλύψεις στοιχειώδης οικογενειακές ανάγκες καθαριότητας.

Κύριοι της απελθούσας Κυβέρνησης, πριν τις ευρωεκλογές μου δώσατε 269,38 ευρώ ως 13η σύνταξη. Τα χρήματα αυτά θα εξανεμισθούν εντός του έτους καταβάλλοντας την αύξηση μόνον του νερού που μου επιβάλατε. Έπεται συνέχεια με το ρεύμα (επιβάλατε κι εδώ περιστολές κατανάλωσης) κ.λπ. Να γελάσω με τα τερτίπια σας ή να κλάψω με το κατάντημα σας όταν εμπαίζετε τόσο απροκάλυπτα ευπαθείς κοινωνικές ομάδες; Αυτό τελικά είναι το κοινωνικό σας αριστερό πρόσημο;

Έτσι ευαγγελίζεστε τη νέα τετραετία σας; Ακόμα χθες κύριε Τσίπρα λέγατε ότι: «Είμαστε σήμερα εδώ ενώπιον σας [...] να συζητάμε για το δικό μας πρόγραμμα για την ερχόμενη τετραετία. Για το πρόγραμμα που θα εγκρίνει ο ελληνικός λαός». Να σας εγκρίνω τι; Τις μουλωχτές αυξήσεις σας;

Βγήκατε σήμερα στον ALPHA ζητώντας συγνώμη για τις μετατάξεις που κάνατε ήδη προχθές στη Βουλή. Για τις αυξήσεις των τιμολογίων κοινωνικών παροχών προς τους αδυνάτους δεν έχετε να πείτε συγνώμη;".

Διαβάστε την απάντηση της ΕΥΑΘ στην καταγγελία του καταναλωτή.