Με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια υποδέχτηκαν τον Τίμιο Σταυρό οι κάτοικοι των Πετροκεράσων, που έφεραν μοναχοί από την Μονή Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους. 

STAVROS.jpg

Το απόγευμα του Σαββάτου έγινε η επίσημη υποδοχή του Τιμίου Ξύλου στην είσοδο του χωριού και με πομπή μεταφέρθηκε προς τον Ι. Ναό. Ακολούθησε Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγ. Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεοκλήτου.

Πρόκειται για ένα παλιό ιερό έθιμο που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από το 1768. Μοναχοί της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους φέρνουν το Τίμιο Ξύλο, που εδώ και δέκα αιώνες είναι το μεγαλύτερο κειμήλιο της Μονής, στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού Πετροκεράσων, στον δήμο Λαγκαδά.

STAYRVROS.jpg

Όπως αναφέρει το Halkidikinews.gr, το 1753 οι κάτοικοι των Πετροκεράσων, που τότε ονομάζονταν Ραβνά, πέθαιναν από μια λοιμώδη ασθένεια. Κάποιοι πιστοί πρότειναν τότε να ζητήσουν από τους πατέρες της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου να μεταφέρουν στον τόπο τους τον Τίμιο Σταυρό, όπως κι έγινε. Με το που έφτασε το Τίμιο Ξύλο στο χωριό, η αρρώστια άρχισε να υποχωρεί, οι κάτοικοι γιατρεύτηκαν και σώθηκαν. Έκτοτε, κάθε χρόνο το Σάββατο του Λαζάρου βγαίνει το Τίμιο Ξύλο προς προσκύνηση.