Ποτέ ξανά: Η Θεσσαλονίκη βαδίζει στα χνάρια των Εβραίων που δεν γύρισαν ποτέ (ΦΩΤΟ&VIDEO)

|
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΟΣ

Εβδομήντα έξι χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα που αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη ο πρώτος συρμός του θανάτου για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Άουσβιτς Μπίργκενάου. Εκατοντάδες Θεσσαλονικείς Εβραίοι υποχρεώθηκαν να βαδίσουν από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό για να ξεκινήσουν το τελευταίο τους ταξίδι.

Σήμερα, σε ανάμνηση της τραγικής εκείνης ημέρας για την πόλη, πραγματοποιείται για έβδομη συνεχή χρονιά σιωπηρή πορεία μνήμης, με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας και κατάληξη τον παλιό σιδηροδομικό σταθμό.

Με λευκά μπαλόνια στα χέρια και το σύνθημα “είστε στις καρδιές μας” γραμμένο στα γαλλικά, άνθρωποι κάθε ηλικίας αποτίουν φόρο τιμής στους περίπου 50.000 Θεσσαλονικείς που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλάζοντας μια για πάντα τη φυσιογνωμία της πόλης.

p 8.jpg

p 7.jpg

p 3.jpg

«Σήμερα βαδίζουμε όλοι μαζί στο δρόμο που πήραν οι πρόγονοί μας για να βρεθούν στα βαγόνια του θανάτου. Σήμερα από εδώ, διατρανώνουμε ότι ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός δεν μπορούν να επικρατούν πια. Αν δεν γνωρίζουμε το παρελθόν και την κληρονομιά μας είναι εύκολο να πέσουμε στα ίδια ατοπήματα» ανέφερε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας», Δαυίδ Σαλτιέλ.

«Από δω ξεκίνησε το τραγικό τέλος της Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να αναδείξουμε την κληρονομία της Εβραϊκήςς παρουσίας στην πόλη, η οποία επηρέασε σημαντικότατα την ταυτότητά της» ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης.

«Είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για όλους, όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά σίγουρα και για τους ανθρώπους που έζησαν σ’ αυτή την πόλη. Τώρα πρέπει να δούμε το μέλλον. Η πόλη αναβιώνει το εβραϊκό της παρελθόν, χάρη στις προσπάθειας του δημάρχου αλλά και της Ισραηλιτικής Κοινότητας» τόνισε στις δηλώσεις της η πρέσβης του Ισραήλ, Ιρίτ Μπεν-Άμπα.

Δείτε τις φωτογραφίες του Thestival από την έναρξη της πορείας:

p 10.jpg

p 5.jpg

p 4.jpg

p 2.jpg

P 1.jpg

p 6.jpg

kat 5.jpg

p 9.jpg



Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.