Μούχλα, ραγισμένοι τοίχοι, στενοί και ασφυκτικά γεμάτοι με ντουλάπια διάδρομοι συνθέτουν την εικόνα, εν έτει 2018, στο κτίριο που στεγάζει το υποκατάστημα του ΕΦΚΑ, στην Νεάπολη Θεσσαλονίκης.

ktirio efka neapoli 2.jpg

Ένα ασανσέρ, που λειτουργεί χωρίς άδεια, εξυπηρετεί τους περίπου τετρακόσιους με πεντακόσιους ασφαλισμένους, που εισέρχονται καθημερινά στο κτίριο, στο οποίο δεν υπάρχει καμία υποδομή για πρόσβαση ατόμων με αναπηρία.

ktirio efka neapoli 3.jpg

Ο χώρος συχνά πλημμυρίζει όταν βρέχει με τους υπαλλήλους να αναγκάζονται να μαζέψουν με κουβάδες τα νερά αλλά και να προστατέψουν τα αρχεία, προκειμένου να μην καταστραφούν.
Στο πρώην ΙΚΑ, και νυν ΕΦΚΑ, στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες του Φορέα και εργάζονται 52 υπάλληλοι, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς το κτίριο έχει κριθεί ακατάλληλο από την τεχνική υπηρεσία του ΙΚΑ και παρουσιάζει προβλήματα στατικότητας.

ktirio efka neapoli 4.jpg

«Είστε στο κτίριο με δική σας ευθύνη»

Αδυνατώντας να βρουν μία λύση στο στεγαστικό ζήτημα, οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ έχουν προβεί σε αρκετές ενέργειες. Πριν ένα χρόνο αλλά και προσφάτως, πριν ένα μήνα, προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη στο κτίριο, προκειμένου να γνωστοποιήσουν το πρόβλημά τους. Έχουν έρθει σε επικοινωνία με δημάρχους της περιοχής, αλλά και αρμόδιους για εξεύρεση νέας στέγης που θα τους εξασφαλίζει έναν κατάλληλο χώρο εργασίας, ωστόσο όλες οι προσπάθειές τους μέχρι στιγμής έχουν αποβεί άκαρπες.

Μία από αυτές τις προσπάθειες ήταν και η δημιουργία αφισών, που έχουν τοιχοκολληθεί εντός του χώρου εργασίας. Mε κεφαλαία κόκκινα γράμματα οι αφίσες προειδοποιούν όσους εισέρχονται στο κτίριο: «είστε στο κτίριο με δική σας ευθύνη»! Η πρωτοφανής αφίσα παρουσιάζει απόσπασμα από έκθεση του 2001 της τεχνικής υπηρεσίας του ΙΚΑ αναφέροντας ότι «το κτίριο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην εγγυηθεί ούτε ο υπογράφων, ούτε ο μηχανικός του ιδιοκτήτη τη στατική επάρκεια της οικοδομής».

ktirio efka neapoli 1.jpg

ktirio efka neapoli 6.jpg

Από το 1996 το κτίριο έχει κριθεί ακατάλληλο

Το ΙΚΑ ξεκίνησε να λειτουργεί στην εν λόγω οικοδομή το 1992. Για περισσότερα από είκοσι χρόνια το κτίριο που στέγαζε το τότε ΙΚΑ είναι επικίνδυνο, και έκτοτε αρκετές εκθέσεις που έχουν γίνει επισημαίνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος.

«Από την αρχή της λειτουργίας του, το κτίριο δεν είχε τις απαραίτητες προϋποθέσεις, μετά όμως ξεπεράστηκαν, κάποια προβλήματα και προχώρησαν. Από το 1996 και μετά ήδη η τεχνική υπηρεσία προβληματιζόταν για την στατικότητα του κτιρίου. Το 2001 έκανε μία έκθεση στην οποία δεν εγγυόταν για την στατικότητα του κτιρίου», αναφέρει μιλώντας στο Thestival.gr, o πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρης Κάμτσης.

Παρά την επικινδυνότητα του κτιρίου, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, υπάρχουν μόνο δύο τουαλέτες για 50 υπαλλήλους αλλά και τους ασφαλισμένους.
Λόγω έλλειψης χώρου ένας τοίχος έχει γκρεμιστεί και μία ράμπα ενώνει το κτίριο με τις διοικητικές υπηρεσίες με το διπλανό κτίριο, στο οποίο βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες. Ωστόσο, η κακοτεχνία στο συγκεκριμένο σημείο έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίζει ο χώρος όταν βρέχει.

ktirio efka neapoli 7.jpg

«Αν γίνει κανένας σεισμός έστω 5 - 6 ρίχτερ πιθανόν να έχουμε τραγικά αποτελέσματα»

Ο σεισμός των 4,2 βαθμών ρίχτερ, που σημειώθηκε τον περασμένο Ιούνιο και είχε ως επίκεντρο την περιοχή των λιμών Κορώνειας και Βόλβης, βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης, κοντά στο χωριό Νυμφόπετρα αναστάτωσε ακόμη περισσότερο τους υπαλλήλους.

«Αυτό το πρόβλημα διαιωνίζεται χρόνια, πλέον έχουμε φτάσει στο αμήν. Ο κόσμος θορυβήθηκε και με το σεισμό, που έγινε στη Βόλβη. Κάθε μέρα που πηγαίνουν στην δουλειά φοβούνται για την ακεραιότητά τους. Αν γίνει κανένας σεισμός έστω 5 - 6 ρίχτερ, εφόσον δεν εγγυώνται για την στατικότητα του κτιρίου, πιθανόν να έχουμε τραγικά αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Κάμτσης.

Ούτε συντήρηση, ούτε σύμβαση μίσθωσης αλλά πληρωμή του ενοικίου με... τόκο

Το εν λόγω κτίριο ανήκει σε ιδιώτη, η σύμβαση μίσθωσης έχει λήξει από το 2005 και δόθηκε παράταση μέχρι το 2008. Έκτοτε δεν υπάρχει νέο συμβόλαιο, δεν έχει γίνει καμία συντήρηση του κτιρίου από τους ιδιώτες, οι οποίοι προσέφυγαν στα δικαστήρια και λαμβάνουν τα ενοίκια με τόκο, καθώς οι ιδιοκτήτες έχουν κάνει έξωση και τα ενοίκια καταβάλλονται μετά από αγωγές, όπως σημειώνει στο Thestival.gr, o υπάλληλος του ΕΦΚΑ Νεάπολης και μέλος του συλλόγου εργαζομένων, Κυριάκος Ντινέλλης.

«Το 2010, οι ιδιοκτήτες αρνήθηκαν να κάνουν νέο συμβόλαιο με τις μειώσεις που προέβλεπε ο νόμος. Δεν κάνουν συντήρηση γιατί δεν έχουμε συμβόλαιο, μας κάναν έξωση και την κέρδισαν, εδώ και έξι χρόνια. Κάνουν δικαστήρια, τους πληρώνουν τα ενοίκια με τόκους», αναφέρει ο ίδιος.

Πριν τρία χρόνια είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός για εύρεση κτιρίου, ωστόσο απέβη άκαρπος, ενώ μετά τις πιέσεις των συνδικαλιστικών οργάνων την προηγούμενη βδομάδα προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός.
«Στον προηγούμενο διαγωνισμό υπήρχε μία προσφορά, βρέθηκε ένα καπνομάγαζο στην Λαγκαδά, αλλά απαιτούνταν αρκετές παρεμβάσεις από πλευράς ιδιώτη και έτσι δεν προχώρησε».

Σύμφωνα με τον κ. Ντινέλλη πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ΙΚΑ στην Ελλάδα. «Στο ΙΚΑ Νεάπολης συγχωνεύτηκε το 2013, το ΙΚΑ Σταυρού και το ΙΚΑ Λαγκαδά, που έκλεισε με αποτέλεσμα να έχουμε χιλιάδες αρχεία στις ντουλάπες. Είμαστε το δεύτερο μεγαλύτερο ΙΚΑ στην Ελλάδα, τα διοικητικά μας όρια είναι μέχρι την Ασπροβάλτα, δηλαδή μέχρι το τέλος του νομού», τονίζει και προσθέτει πως το κτίριο δεν παρέχει καμία υποδομή για δημόσια υπηρεσία ευρωπαϊκής χώρας. Μάλιστα, ο ίδιος προειδοποιεί πως με την ενοποίηση του ΕΦΚΑ το υποκατάστημα θα εξυπηρετεί χιλιάδες κόσμου, ενώ θα προστεθούν επιπλέον 20 εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι στην προσπάθειά τους να βρουν νέο κτίριο πρότειναν ως λύση τις σχολές του ΟΑΕΔ στην οδό Λαγκαδά.

«Έγιναν προσπάθειες και από πλευράς του συλλόγου αλλά και με την διευθύντρια που έχει την ευθύνη του υποκαταστήματος. Προσπαθήσαμε να βρούμε κτίρια από άλλες υπηρεσίες, τα οποία είναι σε αδράνεια κατά κάποιο τρόπο. Ένα τέτοιο κτίριο είναι απέναντι από το ΙΚΑ Νεάπολης, που είναι οι σχολές του ΟΑΕΔ. Γίναν κάποιες επαφές. Μας διεμήνυσαν ότι δεν μπορεί να γίνει εκεί γιατί υπάρχουν οι σχολές του ΟΑΕΔ και εξυπηρετούν παιδιά. Γίναν προσπάθειες να βρούμε χώρο και από ιδιώτη», εξηγεί ο κ. Καμτσής.

Μία άλλη λύση που προτάθηκε είναι ένα κτίριο στους Αμπελόκηπους, όπου στεγάζονταν τα παλιά ιατρεία του ΙΚΑ, ωστόσο και εκείνη δεν προχώρησε.

Οι εργαζόμενοι ζητούν άμεση λύση και μεταστέγαση της υπηρεσίας, διαφορετικά υπόσχονται να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις, ενώ προτίθενται να θέσουν το ζήτημα και στους εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας που θα βρεθούν στη πόλη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Περιμένουμε τη δήλωση του διοικητή ή του υποδιοικητή του ΕΦΚΑ

Το thestival.gr επικοινώνησε με το γραφείο του διοικητή του ΕΦΚΑ, κ. Λάμπρο Σέμπο, προκειμένου να δώσει και εκείνος τη δική του εκδοχή για το σοβαρότατο αυτό ζήτημα. Στις 9 Αυγούστου μάλιστα του εστάλη το αίτημα και εγγράφως. Ο κ. Σέμπος βρισκόταν σε διακοπές. Οι συνεργάτες του κ. Σέμπου μας ενημέρωσαν ότι σχετική δήλωση θα μας παραχωρήσει ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ. Μέχρι σήμερα κανείς από τους δύο δεν έχει δεχτεί να μιλήσει για το θέμα στο thestival.gr. Εμείς μπορούμε καρτερικά να περιμένουμε την απάντηση από τους κυβερνητικούς παράγοντες. Ελπίζουμε να «δείξει» την ίδια υπομονή και το ακατάλληλο κτίριο του ΕΦΚΑ στη Νεάπολη. Μέχρι να βρεθεί λύση, ωστόσο, εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι εισέρχονται σε αυτό με δική τους ευθύνη!