Μετά από 20 ολόκληρα χρόνια η καρδιά της Καππαδοκίας θα χτυπήσει και στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Αυγούστου στο π. Στρατόπεδο Παύλου Μελά.

Η πρωτοφανής συμμετοχή και των 54 Καππαδοκικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα καθώς και η παρουσία εκατοντάδων ομογενών μας που είναι ήδη στην Ελλάδα, εγγυώνται ότι χιλιάδες Καππαδόκες έρχονται αποφασισμένοι να χαρίσουν στους θεσσαλονικείς -την μοναδική ευκαιρία να ζήσουν το θαύμα και την μαγεία της Καππαδοκίας με τα τραγούδια τους, τους χορούς τους, τα κουτάλια τους αλλά και με το «άρωμα» του παστουρμά τους!

Με σύνθημα το τρίπτυχο “ΕΝΟΤΗΤΑ- ΜΝΗΜΗ –ΤΙΜΗ” - ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αξενών Καππαδοκίας προσκαλεί όλο τον κόσμο, στην Παγκόσμια Σύνναξη Καπαδοκών ώστε να στείλουν όλοι μαζί μήνυμα ενότητας προς κάθε κατεύθυνση.

«Το μόνο αντίδοτο στην δύσκολη, επικίνδυνη και απρόβλεπτη εποχή που ζούμε είναι η ΕΝΟΤΗΤΑ. Γι’ αυτό κι εμείς, πήραμε την πρωτοβουλία ώστε -το επετειακό μας 20ο Γαβούστιμα – να είναι όχι μόνο γεμάτο ΜΝΗΜΕΣ και απόδοση ΤΙΜΗΣ προς τους προγόνους μας, αλλά να είναι και «ΕΝΩΤΙΚΟ» με όλα τα αδελφά Σωματεία της πόλης μας δηλαδή να γίνει η αφορμή γνωριμίας των ΠΡΟΕΔΡΩΝ – αυτών … των ΑΦΑΝΩΝ ΗΡΩΩΝ- που καθημερινά και κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες παλεύουμε να διατηρήσουμε και παραδώσουμε στις επόμενες γενιές αναλλοίωτη και ακηλίδωτη, την ιστορική, την θρησκευτική και την πολιτιστική μας ταυτότητα. Όλα είναι έτοιμα και εμείς ανυπομονούμε να υποδεχθούμε τους απανταχού Καππαδόκες μας αλλά και τα αδελφά Σωματεία της πόλης μας ώστε να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη μας, ως πόλη της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ» δήλωσε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αξενών Θεσσαλονίκης & Γενικός Γραμματέας Πανελλήνιας Ενωσης Καππαδοκικών Συλλόγων Πρόεδρος Κων/νος Αβανίδης.

Το πρόγραμμα του 20ου Γαβουστίματος τελεί υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ενωσης Καππαδοκικών Συλλόγων αλλά διαφέρει όλων προηγουμένων διότι ως επετειακό είναι αφιερωμένο:

α) στην οικουμενικότητα της Καππαδοκίας, την οποία θα επισφραγίσουν δύο φιλοκαππαδόκες: ο Γάλλος François, Marie, Gabriel de Jerphanion Προέδρος του Γαλλικού Σωματείου «Les Amis de la Cappadoce» "Οι φίλοι της Καππαδοκίας" και ο Ολλανδός καθηγητής Mark Jansen ο οποίος διδάσκει και μιλά άριστα την Καππαδοκική διάλεκτο

β) στην παγκοσμιότητα της Καππαδοκίας στην οποία θα αναφερθεί η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της UNESCO κ. Καίτη Τζιτζικώστα

γ) στην διαχρονικότητα της Καππαδοκίας θα επικεντρωθεί η κοινή αφήγηση του Καππαδόκη Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Θεσσαλονίκη κ. Αναστασάκη, με την ηθοποιό-πρέσβειρα της Καππαδοκίας κ. Ιλιάνα Παναγιωτούνη

δ) στην απονομή ΑΡΙΣΤΕΙΩΝ σε τρεις ΑΞΙΟΥΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ε) στην απονομή ΤΙΜΗΤΙΚΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΤΕΣ ΤΟΥ ΓΑΒΟΥΣΤΙΜΑΤΟΣ» δήλωσε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και συνιδρυτής του Γαβουστίματος κ. Γιάννης Παναγιωτίδης Σκηνοθέτης, Συγγραφέας Ηθοποιός, επισημαίνοντας ότι η μαζική συμμετοχή των 54 Καππαδοκικών Συλλόγων και Καππαδοκών απ όλο τον πλανήτη, όχι μόνο μας γεμίζει με δύναμη και χαρά αλλά κυρίως με την ελπίδα ότι ο 3ος κύκλος του Γαβουστίματος που ανοίγει από τη Θεσσαλονίκη θα είναι σημαντικότερος όλων …. γιατί θα είναι ΕΝΩΤΙΚΟΣ .