Επταπύργιο: Εκθέσεις για τα 44 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και το πραξικόπημα στην Κύπρο (ΦΩΤΟ)

|
THESTIVAL TEAM

Σαράντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται στις 24 Ιουλίου από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, έπειτα από επτά χρόνια δικτακτορίας, που είχε επιβάλει η Χούντα των Συνταγματαρχών.

Ήταν ξημερώματα της 24ης Ιουλίου του 1974, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε δεκτός από πλήθος Ελλήνων στο αεροδρόμιο για να ορκιστεί πρωθυπουργός του ελληνικού κράτους και να δώσει τέλος στην ζοφερή επταετία.

Ένα τέλος το οποίο σηματοδοτήθηκε, ωστόσο, από την τραγωδία της Κύπρου.

Η σημερινή είναι ημέρα μνήμης στην Κύπρο και στη χώρα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις καταδίκης του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 1974, που οδήγησε στην τουρκική εισβολή.

Με αφορμή τις δύο επετείους, σε χώρους των πρώην φυλακών του Επταπυργίου, στη Θεσσαλονίκη, φιλοξενούνται δύο περιοδικές εκθέσεις, μία αφιερωμένη στην αντίσταση κατά της δικτατορίας στη Θεσσαλονίκη και μία στο δράμα της Κύπρου.

Οι εκθέσεις αποτελούν αποτέλεσμα της συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης με το Σύλλογο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 και την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας.

Σήμερα εγκαινιάστηκαν οι δύο εκθέσεις, παρουσία μελών του ΣΦΕΑ και του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία περιηγήθηκαν στον χώρο που αποτέλεσε τόπο μαρτυρίου για πολλούς αντιστασιακούς.

Το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου, Αδάμ Δράγας, σημειώνει σε σχετικό σημείωμα:

Σήμερα 44 χρόνια μετά, δεν ξεχνάμε την τραγωδία της Κύπρου, καθώς το 36% του εδάφους της Κυπριακής δημοκρατίας βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή. Η παραμονή των στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο αποτελεί προσβολή για τον Ο.Η.Ε. και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ενώ η δημοκρατία της Κύπρου είναι μέλος της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως η ΑΟΖ, αμφισβητούνται από τους συνεχιστές του «Αττίλα».

Υποστηρίζουμε όλες εκείνες τις φωνές και τις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας Κύπρου ενιαίας, ανεξάρτητης και δημοκρατικής. 

Σήμερα μετά από 44 ολόκληρα χρόνια, ο Σ.Φ.Ε.Α. 1967-1974 και οι φορείς που συνδιοργανώνουμε τις φετινές εκδηλώσεις μνήμης, πιστεύουμε ότι ο φάκελος της Κύπρου, που θα αρχίσει να εκδίδεται σταδιακά το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Βουλής κ. Ν. Βούτση, θα αποκαλύψει όλες εκείνες τις σκοτεινές πτυχές της κυπριακής τραγωδίας, που παρέμειναν εφτασφράγιστο μυστικό επί δεκαετίες, για να εξυπηρετηθούν αθέμιτες πολιτικές σκοπιμότητες, αντί να γίνουν μαθήματα τα παθήματα!

Ο Ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει, επιτέλους, την αλήθεια για την τραγωδία της Κύπρου. Είναι ζήτημα εθνικής αυτογνωσίας!”.

Δείτε τις φωτογραφίες που κοινοποίησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης:

s 1.jpg

s 2.jpg

s 3.jpg

s 4.jpg

s 5.jpg

s 6.jpg

s 7.jpg

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.