Αισιόδοξοι ότι ένα πάγιο αίτημά τους θα ικανοποιηθεί εμφανίζονται κάτοικοι του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου μετά την σύσκεψη της περασμένης Τρίτης μεταξύ του υπουργού Επικρατείας, Χριστόφορου Βερναρδάκη, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και της προϊσταμένης του γραφείου Πρωθυπουργού, Κατερίνας Νοτοπούλου, στη Θεσσαλονίκη.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την απόδοση του πρώην στρατοπέδου Ζιάκα, το οποίο όπως φαίνεται περιλαμβάνεται στο ευρύτερο κυβερνητικό πλάνο, σχετικά με την αξιοποίηση ελεύθερων χώρων στην πόλη.

"Νερόβραστη και θολή η στάση του Δήμου - Είμαστε ανεξήγητα θεατές"

Την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη αυτή εξέφρασαν σήμερα εκπρόσωποι της κίνησης πολιτών "Διάλογος" του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, οι οποίοι χαιρετίζουν την πρόθεση της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράστηκε στην σύσκεψη στο ΥΜΑΘ, αφήνοντας, ωστόσο, αιχμές κατά της διοίκησης του δήμου για την "νερόβραστη και θολή στάση του" στο ζήτημα.

"Ο περιβαλλοντικά υποβαθμισμένος δήμος μας έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει χώρους πρασίνου. Εάν κλειδώσει αυτή η πρόταση, θα αλλάξει η ζωή των κατοίκων μας" δήλωσε κατά την συνέντευξη Τύπου το μέλος του "Διαλόγου", Στέλιος Αδαμίδης.

33357380_2209866685697823_3370209516606980096_n.jpg

Να αλλάξει "άρδην στάση ο δήμος" και να αποκτήσει πιο ενεργό ρόλο στην αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου ζήτησε από την πλευρά του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κορδελιού-Ευόσμου και μέλος της κίνησης πολιτών, Δημήτρης Αποστόλου. "Αυτή η στάση της κυβέρνησης είναι πάρα πολύ θετική. Δίνει αισιοδοξία στις τοπικές κοινωνίες ότι μπορούν να ανεβάσουν το επίπεδο ζωής τους. Θέλουμε να ξέρουμε ότι υπάρχει ένα σαφές διάγραμμα για την υλοποίησή του. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει κυβερνητική απόφαση, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να ανήκει στους κατοίκους χωρίς αστερίσκους" δήλωσε ο κ. Αποστόλου και πρόσθεσε:

"Είμαστε ανεξήγητα θεατές. Πώς είναι λογικό δήμος Αμπελόκηπων - Μενεμένης και Σταυρούπολης να κάνουν αγώνα επί 4 χρόνια και εμείς να αρνούμαστε; Θα επιμένουμε και στην κριτική και στην πίεση. Να αλλάξει άρδην στάση ο δήμος. Είναι ένας μεγάλος θεατής. Το θέμα είχε παγώσει 20 χρόνια. Δεν γίνονται τέτοιες ιστορίες συχνά πυκνά. Νερόβραστη και θολή στάση του δήμου".

Ο ίδιος εκτίμησε πως η αρχική απόφαση της κυβέρνησης να μισθώσει το στρατόπεδο, στην Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης Α.Ε., για την εγκατάσταση κέντρου εφοδιασμού και αποθήκευσης (logistics) αποτελεί παρελθόν, καθώς το κυβερνητικό σχέδιο προσανατολίζεται στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του μέλους του "Διαλόγου", Πάρης Λεμπετλής, ο οποίος επισήμανε την ανάγκη να έρθει ως μοναδικό θέμα του δημοτικού συμβουλίου η αξιοποίηση του Ζιάκα και να γίνει παράλληλα μια δημόσια διαβούλευση, που θα συμμετάσχουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής.

"Είναι ανάγκη σήμερα ο δήμος να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν μπορεί η μόνη ενέργεια του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου να περιορίζεται σε μια επιστολή διαμαρτυρίας. Να έρθει ως ένα μοναδικό θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Πρέπει να σταματήσουμε να είμαστε ανέτοιμοι. Ήδη έχουμε αργήσει. Δεν θέλουμε να χαθεί από τα χέρια του δήμου μας. Θα είναι μια αναπνοή για εμάς και τα παιδιά μας" κατέληξε.

"Ελπιδοφόρα η δήλωση Βερναρδάκη - Τα σοβαρά προβλήματα δεν λύνονται με συνεντεύξεις Τύπου"

f0b786c2cc7ab45c69fc009a27340f1d_XL.jpg

Ελπιδοφόρα χαρακτήρισε, από την μεριά του, τη δήλωση του υπουργού Επικρατείας ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, Πέτρος Σούλας.

"Ελπίζουμε να γίνει πράξη. Άλλωστε αυτήν ήταν η απαίτηση της τοπικής μας κοινωνίας. Το στρατόπεδο Ζιάκα και όλα τα στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης, πρέπει να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίας, όχι για να οικοδομηθούν, αλλά να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού" δήλωσε μιλώντας στο thestival.gr ο κ. Σούλας.

Όπως τόνισε ο ίδιος, αυτό που πρότεινε σε πρόσφατη σύσκεψη στην κα Νοτοπούλου, ήταν εφόσον παραχωρηθεί το στρατόπεδο, να αναλάβει ο δήμος με δικά του έξοδα σε πρώτη φάση την περίφραξη, την περιφρούρηση και το πότισμα της έκτασης.

Ερωτηθείς για την παθητική στάση, που υποστηρίζει η κίνηση κατοίκων "Διάλογος" ότι κρατά ο δήμος για το ζήτημα, ο κ. Σούλας υποστήριξε πως "τα σοβαρά προβλήματα δεν λύνονται με συνεντεύξεις Τύπου".

"Η ομάδα "Διάλογος" είναι μία αντιπολιτευόμενη ομάδα και λέει τα δικά της. Με συνεντεύξεις Τύπου δεν λύνονται τα σοβαρά προβλήματα. Τα σοβαρά προβλήματα πρέπει να ακουστούν στα αυτιά που πρέπει να ακουστούν και πιο κατάλληλα από αυτά του Γραφείου Πρωθυπουργού δεν υπάρχουν" σημείωσε.