Διάσωση παραδοσιακών ποικιλιών αμπέλου σε Ελλάδα και Βουλγαρία μέσω του “Vine – SOS – SOS” (VIDEO)

|
ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Την διάσωση ποικιλιών αμπέλου που έχουν εξαφανιστεί ή τείνουν προς εξαφάνιση έχει στόχο το έργο Vine SOS – SOS.

Το έργο VineSOS ασχολείται με τα θέματα και τις προκλήσεις που αφορούν γενικότερα τη βιοποικιλότητα και πιο συγκεκριμένα, τις τοπικές ποικιλίες της αμπέλου στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Βουλγαρίας, με ιδιαίτερο βάρος στις ποικιλίες που φύονται εντός των ορίων προστατευόμενων περιοχών Νatura 2000.

Πρόκειται για 27 καταγεγραμμένες ποικιλίες, που εντοπίζονται σε περιοχές, στα σύνορα των δυο χωρών, και ιδιαίτερα σε εκείνες που βρίσκονται μέσα στα όρια του δικτύου Natura 2000. Οι τοπικές ποικιλίες αμπέλου, παρά το γεγονός ότι επιδεικνύουν εξαιρετική προσαρμογή στο μικρο-περιβάλλον, απειλούνται με μείωση ή ακόμη και εξαφάνιση, ως αποτέλεσμα της εισαγωγής νέων ποικιλιών και σύγχρονων τεχνικών παραγωγής κρασιού.

Κύριος στόχος του έργου είναι η προώθηση ενός συνολικού μηχανισμού παρέμβασης που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των αμπέλων και θα δημιουργήσει μια διασυνοριακή πολιτική διατήρησης των τοπικών ποικιλιών αμπέλου, η οποία θα στηρίζεται σε μοριακά δεδομένα και στοιχεία από επιτόπια έρευνα.

 «Λόγω της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως γεωργικές εργασίες, τουρισμός και αστική ανάπτυξη,  υπάρχει μεγάλο ποσοστό της βιοποικιλότητας στη διασυνοριακή περιοχή που απειλείται με απώλεια μεγάλων γενετικών πόρων. Το πρόγραμμα έχει στόχο να διατηρηθεί ένα πλαίσιο διασυνοριακών πρακτικών προκειμένου να προστατευτούν οι ποικιλίες που βρίσκονται σε κίνδυνο» ανέφερε ότι η διευθύντρια Ινστιτούτου Εκθεσιακών Ερευνών, Βίκυ Δαλκράνη σε σημερινή συνέντευξη τύπου.

Το Iνστιτούτο Eκθεσιακών Eρευνών θα βοηθήσει στη διάχυση των αποτελεσμάτων στο πλαίσιο του προγράμματος θα δημιουργήσει ένα αμπελουργικό βιβλίο, όπου θα καταγράφονται όλες οι επαπειλούμενες ποικιλίες, που θα καταγράφουν από το πρόγραμμα. Επίσης το Ινστιτούτο θα γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα των ερευνών έτσι ώστε να υπάρξει επιχειρηματικό ενδιαφέρον για επενδύσεις. Επιπλέον, το ΙΕΕ θα αναλάβει τη διοργάνωση εργαστηρίων σχετικά με την ισχύουσα Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.

Αναφερόμενος στα αίτια της εξαφάνισης των ποικιλιών αμπέλου ο καθηγητής επιστημονικός υπεύθυνος Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Σταμάτης Αγγελόπουλος υπογράμμισε ότι «αιτία της εξαφάνισης είναι η καλλιεργητική ρουτίνα. Πολλές φορές είτε από μιμητισμό, είτε από κακή εκτίμηση οι παραγωγοί έχουν μπει σε μία διαδικασία να εφαρμόσουν νέες ποικιλίες, κυρίως εισαγόμενες.  Αυτό αδυνατίζει ποικιλίες που είχαν πολύ καλά αποτελέσματα. Έχουν ξεχαστεί από την καλλιεργητική πρακτική, εμείς σκοπό έχουμε να τις αναδείξουμε και να δείξουμε ότι η Ελλάδα, αλλά και διασυνοριακά έχει δικές της ποικιλίες, οι οποίες έχουν πολύ καλά παραγωγικά χαρακτηριστικά και σίγουρα το κρασί θα πρέπει να βασίζεται σε τοπικές ποικιλίες».

Ακόμη, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η διάσωση και καλλιέργειά τους, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό “όπλο” στα χέρια των οινοποιών και καλλιεργητών, η συμμαχία των οποίων μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία κρασιών μοναδικών πλεονεκτημάτων.

Η διευθύντρια εφαρμογών του ΤΕΙ, Αναστασία Γιαννακούλα τόνισε πως θα ληφθούν δείγματα dna από τις ποικιλίες, έτσι ώστε να γίνει σαφές πως αυτές μπορούν και διατηρούνται χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα και να συνεχίσουν έτσι να καλλιεργούνται και μελλοντικά.

Το έργο έχει διάρκεια 24 μήνες, είναι προϋπολογισμού 1,116 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από Εθνικούς πόρους των χωρών του προγράμματος Συνεργασίας Interreg VA “Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020”.

Εταίροι του Έργου είναι: Executive Agency on Vine and Wine, Bulgaria (Επικεφαλής Εταίρος), Union of Eonologists, Bulgaria, Association Prosperity and Development, Bulgaria, Ινστιτούτο Εκθεσιακών Ερευνών και το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων.


Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.