Οι νέες κοινωνικές δομές του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Φαρμακείο, στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Μέγας Αλέξανδρος», εγκαινιάστηκαν σήμερα, στη Θεσσαλονίκη.

Σκοπός του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι η κάλυψη βασικών αναγκών επιβίωσης συμπολιτών του δήμου, που πλήττονται από τις συνέπειες της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Συγκεκριμένα, στοχεύει στη διασφάλιση της σταθερής τροφοδοσίας  100 οικογενειών κάθε μήνα. Όλα τα είδη είναι εντελώς δωρεάν και διανέμονται τρόφιμα, ειδή  παντοπωλείου, ειδή ατομικής υγιεινής , είδη ένδυσης, παιχνίδια και ειδή ψυχαγωγίας όπως βιβλία, cd – dvd.

Σκοπός του Κοινωνικού Φαρμακείου είναι η φαρμακευτική περίθαλψη συμπολιτών του δήμου, που πλήττονται από τις συνέπειες της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, παρέχει δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό και παραφαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία εξασφαλίζει μέσω συγκεκριμένων συνεργασιών με φαρμακοβιομηχανίες και τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους, καθώς και από τη συμμετοχή και κινητοποίηση συλλογικών φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών.

"Καταφέρουμε να δημιουργήσουμε χώρους για το κοινωνικό παντοπωλείο, για το κοινωνικό φαρμακείο και για την τράπεζα ρούχων. Οι ωφελούμενοι είναι εκείνοι που προβλέπεται από την σχετική διαδικασία. Δεν μπορεί να πάρει ο οποιοσδήποτε. Δεν πρόκειται να δώσουμε τρόφιμα που ωφελούνται από άλλες παροχές, μέσω ΚΕΑ ή συσσίτια και τράπεζα τροφίμων από την ενορία. Η βοήθεια είναι για έναν χρόνο. Σε ότι αφορά τα φάρμακα δίνουμε σε αυτούς που είναι ανασφάλιστοι και δεν μπορούν να τα προμηθευτούν. Οι ωφελούμενοι ξεπερνούν τους 200, αριθμός που είναι περιοδικά εναλλασόμμενος" τόνισε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Οι ποσότητες των προϊόντων που θα διανέμονται θα είναι ανάλογες με τα εκάστοτε διαθέσιμα προϊόντα του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου.

Οι δύο δομές δημιουργήθηκαν με τη συνδρομή της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δείτε τις φωτογραφίες του thestival.gr: