Πορεία Μνήμης, για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, υπό τον τίτλο «Ποτέ Ξανά. 75 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς – Μπίρκεναου», πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Πλήθος κόσμου βάδισε από την πλατεία Ελευθερίας ως τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό στη μνήμη 50.000 Ελλήνων Θεσσαλονικιών Εβραίων που θανατώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκε ο 93χρονος Μοσέ Αελιόν ο οποίος επέζησε από το κολαστήριο του Άουσβιτς.

mos-6.jpg

Ο Μοσέ  Αελιόν γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Φεβρουάριο του 1925. Έμενε μαζί με την οικογένεια του στην οδό Συγγρού.  Στις 5 Απριλίου του 1943 ο 18χρονος τότε Μοσέ ,μεταφέρεται μαζί με τη μητέρα και την αδερφή του σε σπιτάκια στη συνοικία Χιρς.

Μετά από δύο ημέρες πήγαν στο σιδηροδρομικό σταθμό. «Γρήγορα γρήγορα μας λέγανε οι Γερμανοί. Έπειτα από μία – μιάμιση ώρα μπήκαμε όλοι στα βαγόνια και το τρένο ξεκίνησε. Το ταξίδι πήρε 6 ημέρες μέχρι την Πολωνία. Νομίζαμε ότι πηγαίναμε στην Κρακοβία, αλλά έπειτα μάθαμε ότι πήγαμε στο σιδηροδρομικό σταθμό του Άουσβιτς», εξιστορεί ο κ. Αελιών.

mos-3.jpg

Στη συνέχεια οι επιβάτες, όπως εξηγεί ο Μοσέ Αελιόν, χωρίστηκαν σε 4 ομάδες. Στους γέρους και τα παιδιά, τους άνδρες που μπορούσαν να δουλέψουν, τις γριές γυναίκες και τις γυναίκες που είχαν παιδιά και τις γυναίκες που μπορούσαν να δουλέψουν.

«Ήμουν με τη μητέρα και την αδερφή μου η οποία ήταν 16.5,  ενάμιση χρόνο μικρότερη από μένα. Ζητήσαμε να πάει μαζί με τις υπόλοιπες γυναίκες. Δεν ξέραμε ότι την καταδικάζαμε σε θάνατο», τονίζει ο κ. Αελιόν.

mos-2.jpg

Όπως εξηγεί ο 93χρονος επιζήσας από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, ούτε ο ίδιος ξέρει πως γλίτωσε, ενώ θυμάται και τη μέρα της απελευθέρωσης του, όταν είδε το αμερικανικό τανκ με τη μικρή ελληνική σημαία.

«Δεν ξέρω πως γλίτωσα! Στο τέλος ήμουν πετσί και κόκκαλο. Δεν υπήρχαν εύκολα πράγματα εκεί. Όλα ήταν δύσκολα. Το χειρότερα ήταν ότι δεν ήξερες αν θα ζήσεις την επόμενη ώρα. Ένας στρατιώτης, αν νόμιζε ότι έκανε τίποτα, έβγαζε το όπλο και σε πυροβολούσε. Όταν ήρθαν οι Αμερικάνοι, ένα τανκ είχε μια μικρή ελληνική σημαία. Ο στρατιώτης μέσα ήταν Έλληνας και είχε πάει στον αμερικάνικο στρατό, αφού είχε πάει εκεί με την οικογένεια του. Όλοι μαζί τραγουδήσαμε τον Εθνικό Ύμνο», θυμάται ο κ. Αελιόν.

mos-5.jpg

Ο Μοσέ Αελιόν ζει πλέον μόνιμα στο Ισραήλ, ωστόσο ταξίδεψε και φέτος στη Θεσσαλονίκη για να φωνάξει μαζί με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στην εκδήλωση "Ποτέ ξανά"!.

mos-1.jpg

mos-7.jpg