Καταγγελία κατοίκων Τούμπας: Κλείνουν δημόσιο μαγνητικό τομογράφο στο Κέντρο Υγείας στην ανατολική Θεσσαλονίκη

|
ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το κλείσιμο του μαγνητικού τομογράφου στο Κέντρο Υγείας Τούμπας στη Θεσσαλονίκη από το νοσοκομείο Άγιος Παύλος καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους  ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Τούμπας Καλλίεργος, ο σύλλογος Φοιτησάντων και Αποφοίτων Γυμνασίων και Λυκείων Τούμπας και ο σύλλογος Κατοίκων Τούμπας η Ένωση.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, «Πριν ένα μήνα με έγγραφο που έφθασε από το Νοσοκομείο απαγορεύει να γίνονται πολλές από τις εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίες που γίνονταν μέχρι τότε, με το πρόσχημα ότι το μηχάνημα δεν έχει καθαρή εικόνα, άρα για αυτούς είναι επικίνδυνο. Τίποτε πιο αναληθές και παραπλανητικό από αυτό. Έχουμε μάθει  ότι αυτός που καθορίζει την καθαρότητα της εικόνας με έγγραφα είναι ο ακτινοφυσικός του Νοσοκομείου, που ελέγχει το μηχάνημα μαζί με την τεχνική εταιρεία που κάνει το service του μαγνητικού τομογράφου τακτικά κάθε τρείς μήνες, όπως και σε όλα τα ίδια μηχανήματα. Ποτέ λοιπόν δεν διαπιστώθηκε εγγράφως ότι ο μαγνητικός τομογράφος της Τούμπας δεν παρέκλινε έστω και κατά μία ακίδα από τις φυσιολογικές τιμές».

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πολλοί από τους κατοίκους της Τούμπας δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξετάζονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με μαγνητικό τομογράφο, ενώ όπως αναφέρουν «κανένας ασθενής δεν έχει τη δυνατότητα να πηγαίνει στο Νοσοκομείο Άγιος Παύλος από την Τούμπα για τις μαγνητικές τομογραφίες, γιατί είναι πολύ μακριά με τέσσερα λεωφορεία και οι περισσότεροι είναι και σε γηραιά ηλικία και σε εξασθενημένη κατάσταση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο μαγνητικός τομογράφος που στεγάζεται στο Κέντρο Υγείας Τούμπας από το 2002, ανήκει στο Νοσοκομείο Άγιος Παύλος. Δηλαδή εδώ και 16 χρόνια προσφέρει τις υψηλής ιατρικής αξίας υπηρεσίες του κυρίως στην πυκνοκατοικημένη, των 300.000 κατοίκων, περιοχή της Τούμπας.

Πριν ένα μήνα με έγγραφο που έφθασε από το Νοσοκομείο απαγορεύει να γίνονται πολλές από τις εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίες που γίνονταν μέχρι τότε, με το πρόσχημα ότι το μηχάνημα δεν έχει καθαρή εικόνα, άρα για αυτούς είναι επικίνδυνο. Τίποτε πιο αναληθές και παραπλανητικό από αυτό. Έχουμε μάθει  ότι αυτός που καθορίζει την καθαρότητα της εικόνας με έγγραφα είναι ο ακτινοφυσικός του Νοσοκομείου, που ελέγχει το μηχάνημα μαζί με την τεχνική εταιρεία που κάνει το service του μαγνητικού τομογράφου τακτικά κάθε τρείς μήνες, όπως και σε όλα τα ίδια μηχανήματα. Ποτέ λοιπόν δεν διαπιστώθηκε εγγράφως ότι ο μαγνητικός τομογράφος της Τούμπας δεν παρέκλινε έστω και κατά μία ακίδα από τις φυσιολογικές τιμές, δηλαδή ήταν και είναι πάντα εντός των φυσιολογικών ορίων και εντός προδιαγραφών, όπως έγινε και ο τελευταίος έλεγχος το Φεβρουάριο.

Εξάλλου τα ιατρικά πορίσματα από το μαγνητικό τομογράφο της Τούμπας, είναι πάντοτε πολύ αξιόπιστα και διευκρινιστικά και αυτό το επιβεβαιώνουν όλοι και περισσότερο το ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Τούμπας.

 Είναι γνωστό σε όλους ότι εδώ και δύο χρόνια θέλουν να κλείσουν το μαγνητικό τομογράφο της Τούμπας και έχουν γίνει προσπάθειες με διαφορετική αιτιολογία κάθε φορά, απλώς στο τέλος επικρατούσε το νόμιμο, δηλαδή η παραμονή του.

 Στη δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση που βρίσκονται οι πολίτες αυτής της χώρας, ιδιαίτερα αυτοί με χαμηλά εισοδήματα, είναι τρομερά δύσκολο να εξετάζονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με μαγνητικό τομογράφο, όπως τα δύο μεγάλων εταιρειών που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το δημόσιο μαγνητικό τομογράφο της Τούμπας, γιατί η εξέταση κοστίζει πολύ ακριβά, ενώ στο δημόσιο μηχάνημα είναι μηδενική η συμμετοχή, δωρεάν δηλαδή. Ποιος θέλει λοιπόν να πληρώνει χαράτσι για τις εξετάσεις που δε γίνονται τώρα στο μαγνητικό τομογράφο της Τούμπας και ποιος μας διαβεβαιώνει ότι σε πολύ σύντομο διάστημα δε θα έρθει νέο έγγραφο που λόγω μικρού αριθμού εξετάσεων, αναγκαστικά γιατί δε θα είναι αρκετές οι εναπομείνασες, θα το κλείσει οριστικά και αμετάκλητα το μαγνητικό τομογράφο. Κανένας ασθενής δεν έχει τη δυνατότητα να πηγαίνει στο Νοσοκομείο Άγιος Παύλος από την Τούμπα για τις μαγνητικές τομογραφίες, γιατί είναι πολύ μακριά με τέσσερα λεωφορεία και οι περισσότεροι είναι και σε γηραιά ηλικία και σε εξασθενημένη κατάσταση.

Επειδή το θέμα έφθασε εδώ και αρκετά μεγάλο διάστημα στο διοικητή της 4ης υγειονομικής περιφέρειας, που ανήκει και η Τούμπα και ο Άγιος Παύλος και είναι ο τελικός κριτής, θέλουμε να θέσουμε τα εξής ερωτήματα.

Για ποιο λόγο ενώ είναι εντός των φυσιολογικών ορίων οι τιμές του ακτινοφυσικού και της τεχνικής εταιρείας για το service του μαγνητικού τομογράφου, άρα είναι παράνομο να λέγεται ότι δεν έχει καθαρή εικόνα το μηχάνημα, δεν μπορεί να υπερπηδήσει τα προκλητά εμπόδια και να λύσει το θέμα σήμερα;

Έχει την κοινωνική ευαισθησία να αφουγκρασθεί τις υγειονομικές ανάγκες των ταλαιπωρημένων ασθενών και να εξασφαλίσει για πάντα τις εξετάσεις του μαγνητικού τομογράφου στην Τούμπα;

Πιστεύουμε ότι με λογική και σύνεση όλα μπορούν να επιλυθούν άμεσα, διαφορετικά κανένας δε γνωρίζει τις αντιδράσεις αγανακτισμένων, εξαγριωμένων και οικονομικά εξαθλιωμένων πολιτών, που δε ζητούν τίποτε άλλο παρά το νόμιμο και το δίκιο τους».

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Περισσοτερες Ειδησεις