Επίθεση στους μετόχους του ΟΑΣΘ από τον Στέλιο Παππά – “Συγκρούονται δύο αντιλήψεις και πρακτικές”

|
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΟΣ

Συνέντευξη τύπου εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε σήμερα ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς.

Ο κ. Παππάς έκανε ένα μικρό απολογισμό της τετράμηνης παρουσίας της νέας διοίκησης του Οργανισμού, μίλησε για τα εξώδικα των μετόχων του ΟΑΣΘ,  τα προβλήματα με τα λεωφορεία, τα χρέη του Οργανισμού και το μέλλον του.

Όπως τόνισε μετά από τέσσερις μήνες αντιπαρατίθενται δύο διαφορετικές αντιλήψεις και πρακτικές.

“Συγκρούονται δύο αντιλήψεις και πρακτικές. Η μία που πρότασσε το επιχειρηματικό κέδρος ως την βασική παράμετρο η δεύτερη που επιχειρεί αρχικά να τον αναστηλώσει και στην συνέχεια να τον εκσυγχρονίσει”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ,

Σύμφωνα με τον κ. Παππά η νέα διοίκηση του Οργανισμού, πήρε 25,8 εκατομμύρια ευρώ από το κράτος και κατόρθωσε να εξοφλήσει τα χρωστούμενα στους εργαζομένους, να  καταβάλει όλες τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και να αποκαταστήσει την κανονικότητα στη μισθοδοσία.

Όπως είπε την ίδια περίοδο κατόρθωσε να επαναφέρει ανταλλακτικά στις αποθήκες αποκαθιστώντας την απαιτούμενη επάρκεια σε πολύ μεγάλο βαθμό.

“Γνωρίζουμε ότι η Θεσσαλονίκη δεν απολαμβάνει τις συγκοινωνίες που της πρέπει.  Μαζί με το τεχνικό δυναμικό, το οποίο έχει αποδεκατιστεί από ειδικευμένους τεχνίτες, μαζί με την διεύθυνση κίνησης, με συνεργασίεςμε άλλους ειδικευμένους φορείςόπως η ΕΛΒΟ και με τον ΟΣΕΘ, επιχειρούμε αφ’ ενός να ενισχύσουμε τον αριθμό και την αξιοπιστία των λεωφορείων και αφ’ ετέρου να επανασχεδιάσουμε τις γραμμές ώστε να ανταποκρίνονται στις καθημερινά διευρυνόμενες ανάγκες  της πόλης”, τόνισε ο κ. Παππάς.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, αναφέρθηκε στα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του τριμήνου τα οποία. όπως τόνισε εξοικονόμησαν για το Δημόσιο έναντι των αντίστοιχων περιόδων 2015 και 2016, (4,5 εκατ.).

“Θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τις οικονομίες κλίμακος που πέτυχαμε και που  δημιουργούν για το τετράμηνο Αύγουστος -Νοέμβριος 2017, με βάση τα προσωρινά στοιχεία του Νοεμβρίου  2017, εξοικονόμηση για το δημόσιο της τάξεως των 8 εκατ. έναντι των αντιστοίχων του 2015 και 2016”, ανέφερε και πρόσθεσε:

“Αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα ότι με λιτή και χρηστή διαχείριση μπορείς να καλύψεις τα διαφυγόντα έσοδα από την διευρυμένη κοινωνική πολιτική που οφείλουμε να ασκούμε ιδιαίτερα για τις ευπαθείς κατηγορίες των πολιτών”.

Ο κ. Παππάς μίλησε ακόμα για τη νομοθετική ρύθμιση που επιχειρήθηκε το 2001 και επαναπροσδιόριζε το λειτουργικό καθεστώς του ΟΑΣΘ.

Στην εισηγητική έκθεση του συγκεκριμένου νόμου αναφέρονται σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε ο κ. Παππάς:

α. Στην οικονομική συμφωνία με την οποία αναγνωρίζονται όλες οι δαπάνες του Ο.Α.Σ.Θ., σε συνδυασμό με το προκαθορισμένο επιχειρηματικό κέρδος δεν υπήρχε επιχειρηματικό  ρίσκο, αφού όχι μόνο καλύπτονταν όλες οι δαπάνες, αλλά και το επιχειρηματικό κέρδος, ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων του Ο.Α.Σ.Θ..

β. Η αναγωγή του επιχειρηματικού κέρδους σε ποσοστό επί του απασχολούμενου, κάθε φορά, κεφαλαίου και μάλιστα λογιζόμενου αυτού ως καινουργούς, δημιούργησε κίνητρα αύξησης του απασχολούμενου κεφαλαίου.

γ. Η αναγνώριση όλων των παραγομένων δαπανών και το γεγονός ότι οποιαδήποτε αύξηση αυτών δεν επηρέαζε το επιχειρηματικό κέρδος, δεν δημιουργούσε κίνητρα για τη μείωση των δαπανών λειτουργίας του.

“Η συγκεκριμένη διαπίστωση απέδιδε με απόλυτη σαφήνεια την εικόνα ενός συμβατικού πλαισίου που εχαρακτηρίζετο ως λεόντειος συμβατική σχέση εναντίου του δημοσίου”, τόνισε ο κ. Παππάς.

“Παραβίαζε τη δομική λειτουργία του λογιστικού συστήματος, το οποίο εδράζεται σε δύο κορυφαίους λογαριασμούς το λογαριασμό «ισολογισμός» και ο το λογαριασμό «αποτελέσματα χρήσης».

Συνέπεια αυτού του γεγονότος, οι ισολογισμοί ήταν αδύνατον να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία διοίκησης”, πρόσθεσε.

Οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου Αύγουστος-Οκτώβριος στον ΟΑΣΘ

Ο κ. Παππάς παρουσίασε ακόμα τον πίνακα των απολογιστικών στοιχείων για έσοδα και έξοδα τριμήνου Αυγούστου- Οκτωβρίου για τα έτη 2015, 2016, 2017.

Όπως είπε από τα στοιχεία προκύπτει ότι: 

“1. Τα έξοδα προσωπικού παραμένουν αμετάβλητα. Ολοκληρώθηκε η υπογραφή Σ.Σ.Ε. δια της οποίας προβλέπεται μείωση της Δαπάνης περίπου 18-20 εκατ. σε ετήσια βάση.

  1. Οι αμοιβές τρίτων παρουσιάζουν μείωση 48,70%. Η μείωση προκύπτει από τις αλλαγές συμβάσεων και διακανονισμό οφειλών έναντι τρίτων.
  2. Οι αμοιβές του Δ.Σ. είναι μειωμένες σε ποσοστό 86,25% επιβεβαιώνοντας την πολιτική μας για λιτή και χρηστή Διοίκηση.

4.Τα διάφορα έξοδα παρουσιάζουν μείωση 29,45%

  1. Το επιχειρηματικό κέρδος προφανώς δεν καταβάλλεται δεδομένου ότι ο ΟΑΣΘ βρίσκεται σε εκκαθάριση. Άρα υπάρχει εξοικονόμηση πόρων υπέρ του Δημοσίου της τάξεως 1,2 εκατ. το μήνα.
  2. Μόνο τα έξοδα καυσίμων παρουσιάζουν σημαντική αύξηση 26,52%. (η διαφορά στα καύσιμα οφείλεται στο γεγονός ότι το 2016 υπήρξε 12ημερη επίσχεση εργασίας) .
  3. Στο σύνολο των εξόδων παρουσιάζεται μείωση κατά 13,72%. Ωστόσο αν δεν περιληφθούν τα καύσιμα παρουσιάζουν το 2017 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος μείωση 5,24 εκατ. ή 18,82%
  4. Το σύνολο των εσόδων από το μεταφορικό έργο βρίσκεται το 2017 στο ίδιο επίπεδο με την προηγούμενη χρονιά.
  5. Οι επιχορηγήσεις που εμφανίζονται αυξημένες μας έδωσαν την δυνατότητα να ισοσκελίσουμε τον λογαριασμό εσόδων εξόδων και να πληρώσουμε τους εργαζόμενους οι οποίοι ήταν Ιούνιο και Ιούλιο απλήρωτοι.
  6. Τέλος είναι αναγκαίο να σημειωθεί ότι στα δύο προηγούμενα χρόνια είχε παρουσιαστεί σημαντική διαφορά Εξόδων έναντι των Εσόδων της τάξεως των 8,4 εκατ. το 2016 και 9,4 εκατ. το 2015 η οποία σύμφωνα με το προηγούμενο θεσμικό καθεστώς το οποίο καθιέρωνε «Λεόντιο Σχέση» σε βάρος του δημοσίου έπρεπε να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό”.

Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορείτε να δείτε τους πίνακες με τα συμβατικά έσοδα, τις συμβατικές δαπάνες, την αντισταθμιστική καταβολή και το επιχειρηματικό κέρδος για τα έτη 2009, 2010, 2011, 2012, 2013,2014,2015, 2016:

pinak-1.png

pinak-2.png

Η απάντηση για το μέρισμα στους μετόχους του ΟΑΣΘ’

O πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς αναφέρθηκε ακόμα στη διανομή μερίσματος στους μετόχους. Όπως είπε το διασφαλισμένο χωρίς επιχειρηματικό κίνδυνο κέρδος στην χρήση 2016 ανήλθε στο ποσό των 16.450.000 Ευρώ.

“Οι ακέραιες μετοχές του ΟΑΣΘ ανέρχονται σε 424. Αυτό σημαίνει ότι το κέρδος κάθε ακέραιας μετοχής είναι 38.797,17  Ευρώ .

Η διαχρονικά σωρευτική αξία της ακέραιας μετοχής των 47,2 χιλ. απέδιδε  περίπου 38.8 χιλ. το χρόνο δηλαδή απόδοση σε ποσοστό  ετησίως 82.2%.

Την απόδοση του 82.2% απολάμβαναν όλες οι μετοχές είτε ήταν ακέραιες είτε κλάσμα ακεραίας μετοχής.

Αυτό το ποσοστό κέρδους του επενδυμένου κεφαλαίου κρίνεται για οποιαδήποτε επιχειρηματικά δεδομένα ως προκλητικά υψηλό. (π.χ. αν κάποιος έχει μετοχή αξίας 10.000 ευρώ απολαμβάνει 8.220  ευρώ το χρόνο)

Οι μέτοχοι για τα  έτη 2015,2016 και 2017  έλαβαν για  μερίσματα και καταβολή ΕΦΚΑ αντίστοιχα 14.775.734 Ευρώ, 13.716.091 ευρώ και 7.605.990 ευρώ.

Προκειμένου να καταβληθούν τα παραπάνω ποσά δεν πληρώθηκαν ασφαλιστικές εισφορές  προς το ΙΚΑ και υποχρεώσεις προς την εφορία, ενώ για την κάλυψη άλλων δαπανών εξαντλήθηκαν τα  αποθεματικά που προορίζονταν για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων και για την ασφαλιστική κάλυψη των παγίων”, τόνισε ο κ. Παππάς.

 Απαντώντας σε ερώτηση για τον αν οι εργαζόμενοι κάνουν σαμποτάζ στη διοίκησης τόνισε πως κάποιος που νομίζει ότι αδικείται έχει λόγο να μη αντιδρά με προσήκοντα τρόπο.

“Θέλουμε να πούμε και στους εργαζόμενους που ήταν μέτοχοι τί συνέβαινε στον φορέα στον οποίο εργάζονται. Δεν θα κυνηγήσουμε κάποιον επειδή ήταν μέτοχος ούτε επειδή τα πιστεύω του δεν είναι ίδια με τα δικά μας”, ανέφερε.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.