Δημοσιεύτηκε σήμερα το μεσημέρι η κοινή υπουργική απόφαση για το κοινωνικό μέρισμα.

Με την απόφαση αυτή καθορίζεται για κάθε κατηγορία το ύψος του μερίσματος που ξεκινάει από 250 ευρώ, αλλά και η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής του.

Στην απόφαση μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι οι δικαιούχοι του μερίσματος είναι νοικοκυριά με πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων έως και 27.000 ευρώ.

Προϋπόθεση είναι το ύψος της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού είναι να μην υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ ενώ όρια τίθενται και για το ύψος των καταθέσεων με κατώφλι τα 9.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση για τη χορήγηση του μερίσματος στο νοικοκυριό λαμβάνονται υπόψη υποχρεωτικά τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων ατόμων.

Tι προβλέπει για φιλοξενούμενους, φοιτητές

Οπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση στο οφελούμενο νοικοκυριό συμπεριλαμβάνονται και οι φιλοξενούμενοι, και τα ενήλικα παιδιά της οικογένειας έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους. 

Τα άτομα που έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από φυσικά πρόσωπα στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2016, δεν έχουν ίδιο δικαίωμα στην καταβολή κοινωνικού μερίσματος και προσμετρώνται υποχρεωτικά στη φιλοξενούσα μονάδα.

Όπως αναφέρει η υπουργική απόφαση χρήματα θα δοθούν και σε αστέγους και άτομα που διαμένουν σε κοινωνικές δομές υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων. 

Δείτε αναλυτικά την υπουργική απόφαση ΕΔΩ.