Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας με αφορμή την Black Friday πραγματοποιούν μέλη  του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Κεντρικό σύνθημα σε αυτήν είναι: «Τα δικαιώματά μας δεν τα βγάζουμε στο “σφυρί”», κάνοντας λόγο για εντατικοποίηση της εργασίας στον κλάδο. Κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση απεύθυνε και ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά.

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων αναφέρει ότι: «"Black Friday" οργανώνουν για ακόμα μια χρονιά οι μεγαλοεργοδότες του κλάδου την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου και οι εμποροϋπάλληλοι καλούνται να δουλέψουν 11ωρα και 12ωρα, να αλλάξουν τα ρεπό τους και να εργαστούν κάτω από καθεστώς έντονης πίεσης. Μια κατάσταση βέβαια που δεν διαφέρει από την καθημερινότητα που ζουν μέσα στα καταστήματα χιλιάδες εργαζόμενοι στο Εμπόριο.

Δεκάδες είναι οι καταγγελίες αυτές τις μέρες στο Σύλλογο Εμποροϋπάλληλων Αθήνας από συναδέλφους για τις απαιτήσεις των εργοδοτών μπροστά στη φιέστα της "Black Friday" και της προετοιμασίας για το εορταστικό ωράριο».

Προστίθεται ότι «ήδη έχει προηγηθεί η περίοδος από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο που σε πολλές περιοχές τα καταστήματα άνοιξαν 32 Κυριακές, βάσει του ν. 4472/2017 που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ και έπεται συνέχεια με την έναρξη του εορταστικού ωραρίου και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές 17, 24, 31 Δεκέμβρη».

Όπως σημειώνεται, «απαντάμε στην επίθεση της εργοδοσίας, που θα κλιμακωθεί και άλλο το επόμενο διάστημα, με την οργάνωσή μας στο κλαδικό μας σωματείο, το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Καλούμε κάθε συνάδελφο που αισθάνεται μόνος του, απροστάτευτος, να απευθυνθεί στο σωματείο».

Τα αιτήματα της κινητοποίησης είναι:

  • Να προχωρήσουν σε ελέγχους και επιβολή προστίμων με τις αρμόδιες υπηρεσίες του στους εργοδότες που καταστρατηγούν ωράρια και συμβάσεις εργασίας προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι.
  • Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, 12ωρο, των εργαζομένων ανάμεσα στις βάρδιές τους.
  • Οι εργαζόμενοι να πάρουν επιπλέον ρεπό.
  • Να πληρωθούν κανονικά οι παραπάνω ώρες εργασίας των εργαζομένων.
  • Να τηρηθεί το κανονικό ωράριο εργασίας των εργαζομένων.

Παράλληλα, διεκδικούνται:

  • Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.
  • Κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με κατάργηση της μερικής απασχόλησης.
  • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.

Πηγή ΦΩΤΟ: newsbeast.gr