Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για την κρατικοποίηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών, με σχεδόν καθολική αποδοχή, στη διάρκεια της ακρόασης των εξωκοινοβουλευτικών φορέων που κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι καταψήφισαν, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν αύριο, κατά την συζήτησή του στην Ολομέλεια.

Κοινή παραδοχή πάντως, όπως τονίστηκε, ήταν η ανάγκη να μπει τέλος σε ένα καθεστώς 60 ετών κακής λειτουργίας του ΟΑΣΘ, με τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, να κάνει λόγο για «όαση σπατάλης».

«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε να συνεχίζεται μια παραβατική κατάσταση που επικρατεί 60 χρόνια, γιατί κάποιοι υπουργοί προχωρούσαν σε παρατάσεις της σύμβασης με τον ΟΑΣΘ σε βάρος του Δημοσίου. Οι αστικές συγκοινωνίες είναι ένας κρίσιμος τομέας. Και το Σύνταγμα προβλέπει, σε κρίσιμους τομείς να μην υπάρχει μονοπώλιο. Ήσασταν μονοπώλιο που στηρίχθηκε σε βάρος των πολλών και με υπέρογκες επιδοτήσεις. Ήσασταν μια όαση σπατάλης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταφορών και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να πάμε σε μια μεταβατική περίοδο και να δεχθούμε το πάρτι που γινόταν μέχρι σήμερα. Να πληρώνουμε περισσότερες αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη από ότι στην Αθήνα».

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, υποστήριξε ότι ουδέποτε χαρίστηκαν χρέη στον Οργανισμό, ενώ χαρακτήρισε ψευδή την άποψη περί απαίτησης είσπραξης αποζημίωσης από τα πρόστιμα που επέβαλε.

Ακόμα υποστήριξε, ότι τα μη επιστρεφόμενα ρέστα από τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων ήταν 350.000 ευρώ και ότι αυτό το ποσό, αν δεν υπήρχε, θα επιβάρυνε το κράτος, καθώς θα έδινε μεγαλύτερη επιδότηση.

Είπε ακόμα, ότι το μετοχολόγιο της εταιρίας παραδόθηκε πριν τρία χρόνια στο υπουργείο Μεταφορών, και ότι επί 60 χρόνια ο ΟΑΣΘ συνέβαλε σημαντικά στην τοπική κοινωνία.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ υποστήριξε, ότι δεν επιχορηγείται ο Οργανισμός, αλλά ούτε υπάρχει σπατάλη, ενώ αντέτεινε ότι έγινε πρόταση για εξορθολογισμό των δαπανών η οποία δεν έγινε δεκτή από τον υπουργό Μεταφορών. «Σε όλα τα χρόνια λειτουργίας του ΟΑΣΘ διεπόταν από τις συμφωνίες που γίνονταν με κοινές υπουργικές αποφάσεις» κατέληξε.