Οι τεράστιες ποσότητες φυτοπλαγκτόν εξακολουθούν να καλύπτουν το μήκος της παραλίας της Θεσσαλονίκης από το λιμάνι. Παράλληλα, αναδύεται έντονη δυσοσμία, ενώ όλος ο Θερμαϊκός είναι σε κακή κατάσταση.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., Κώστας Φυτιάνος, το φαινόμενο παρουσιάζει πρωτόγνωρη ένταση και έκταση.

«Πρώτη φορά έχει πάρει τέτοια έκταση και κινείται με τόση ένταση στο Θερμαϊκό κόλπο», σχολιάζει ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Φυτιάνου το φαινόμενο έχει φτάσει στο μέγιστο στάδιο της ανάπτυξης και τώρα ξεκινάει το στάδιο της αποσύνθεσης. Ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος, δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης. «Άγνωστο το διάστημα που θα διαρκέσει διότι οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν άμεσα το φαινόμενο και ενδεχομένως, όπως εκτιμώ, να διαρκέσει πάνω απο δυο εβδομάδες» αναφέρει ο κ. Φυτιάνος και υποστηρίζει ότι «το πλοιάριο που ανέλαβε να καθαρίσει το Θερμαϊκό δεν μπορεί να ανταπεξέλθει είναι για μικρότερης εκτάσης φυτοπλαγκτόν και όχι για την συγκεκριμένη κατάσταση η οποία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις».

Το πλοίο "Αλκίππη", άλλο ένα πλωτό μέσο και μία χερσαία υποδομή έχουν πέσει στη μάχη για τον περιορισμό του φαινομένου στον Θερμαϊκό. Την ίδια στιγμή άγνωστες παραμένουν οι επιπτώσεις από το φυτοπλαγκτόν για τη θαλάσσια ζωή του κόλπου, επιπροσθέτως, ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ τονίζει την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης των φυκιών τα τελευταία χρόνια. «Δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει το συγκεκριμένο φαινόμενο στη θαλάσσια ζωή του Θερμαϊκου και αν από την έλλειψη οξυγόνου* δούμε ακόμα και νεκρά ψάρια, όπως επίσης δεν γνωρίζουμε αν θα αποτελέσει μόνιμη κατάσταση διότι εμφανίζεται συχνότερα σε σχέση με το παρελθόν» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φυτιάνος.

*Η αποσύνθεση των φυκιών στον Θερμαϊκό κόλπο, σε συνθήκες ανεπάρκειας οξυγόνου, εξαιτίας της ποσότητάς τους και των υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών, είναι υπεύθυνη για την έντονη δυσοσμία που αναδύεται τις τελευταίες μέρες από την παραλία.

Όπως εξήγησε πριν από λίγες μέρες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος Κώστας Φυτιάνος, η αύξηση των ποσοτήτων συστατικών που καταλήγουν στον κόλπο (ενώσεις αζώτου και φωσφόρου), «συνήθως εξαιτίας της παράσυρσης υπολειμμάτων λιπασμάτων από τους αγρούς, με τις βροχές και με τα ποτάμια» έχουν ως αποτέλεσμα τον «ευτροφισμό», δηλαδή, την παροχή πλεονάζουσας «τροφής» και την υπερανάπτυξη των φυκιών.