Τον «ύποπτο ρόλο» της ηγεσίας των συμβολαιογράφων στη λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών καταγγέλλει ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος.

«Οι πρόεδροι των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων πήραν μόνοι τους την απόφαση να πληρώσουν από 20.000 ευρώ για τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών, χωρίς να καλέσουν τα μέλη τους σε γενική συνέλευση», αναφέρει ο επικεφαλής του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου, Δημήτρης Καζάκης, μιλώντας στο radio1d.gr. Επίσης, τόνισε ότι κάποιοι πρόεδροι συμβολαιογραφικών συλλόγων εμπλέκονται σε κυκλώματα και υποστήριξε πως πρόκειται για συμπαιγνία, καθώς παραβιάζεται ο κώδικας των συμβολαιογράφων, το Σύνταγμα και ο ρόλος του συμβολαιογράφου ως λειτουργού της Δικαιοσύνης.

Ο επικεφαλής του ΕΠΑΜ προσθέτει πως «ολόκληρος ο κλάδος των συμβολαιογράφων έχει πέσει θύμα 10-20 συμβολαιογράφων, οι οποίοι εμπλέκονται με κυκλώματα τραπεζών και κορακιών».

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει πως, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι πρόεδροι δέχθηκαν να πληρώσουν από 20.000 ευρώ, χωρίς να ρωτήσουν τα μέλη τους. Μάλιστα, όπως αναφέρει, αν κάποιος σύλλογος δεν δύναται να πληρώσει θα αναλάβει το κόστος ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Αθηνών-Πειραιώς, Αιγαίου & Δωδεκανήσων. «Ο πρόεδρος του συγκεκριμένου Συλλόγου , κι άλλοι συμβολαιογράφοι έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν για την εμπλοκή τους σε κύκλωμα που εμπορεύονταν παράνομα ακίνητα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του "Πρώτου Θέματος". Εμπλέκονται συνολικά 104 άτομα, μεταξύ αυτών δικηγόροι, επιχειρηματίες και συμβολαιογράφοι», τονίζει ο Σύλλογος Δανειοληπτών.

Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση σημειώνει πως σύμφωνα με το υπ' αριθμόν 1143/2016 βούλευμα του Συμβούλου Εφετών, για την αρπαγή των ακινήτων σημαίνοντα ρόλο διαδραμάτιζαν μετέχοντες στο κύκλωμα συμβολαιογράφοι. «Οι κατηγορούμενοι φέρονται ως μέλη του κυκλώματος που εντόπιζε ακίνητα-φιλέτα, ακατοίκητα και εγκαταλελειμμένα. Στη συνέχεια καταλάμβαναν αυθαίρετα τα ακίνητα και ιδρύοντας εικονικές εταιρίες τα εμφάνιζαν ως ιδιοκτησία άλλων μελών του κυκλώματος. Στο μεταξύ, η συντονιστική επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδα αποφάσισε να σταματήσουν οι συμβολαιογράφοι την αποχής τους από τους πλειστηριασμούς ενώ παράλληλα καλεί τους αρμόδιους φορείς «να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους», σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος.

Ειδικότερα, η συντονιστική επιτροπή, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι έπειτα από οκτώ μήνες αποχής από μια κατηγορία πλειστηριασμών, «προκύπτει ότι ουδείς από τους πολιτειακούς παράγοντες, κανένας πολιτικός χώρος και κανένας κοινωνικός θεσμός δεν έκρινε σκόπιμο να προσεγγίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα και να προτείνει έστω μια κάποια λύση».

Με αφορμή τα παραπάνω ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος Χαράλαμπος Περβανάς δήλωσε πως «Θα πρέπει πρώτα να δούμε τι εστί συμβολαιογράφος:"Συμβολαιογράφος ονομάζεται ο άμισθος δημόσιος λειτουργός που διορίζεται μόνιμα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και καθήκοντά του είναι η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, της δημόσιας ασφάλειας και της δημοσιονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Ελέγχεται για τη νόμιμη και επιμελή άσκηση των καθηκόντων του με τακτικές και έκτακτες επιθεωρήσεις από τον κατά τόπο αρμόδιο εισαγγελέα».

Τέλος, ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος διερωτάται: «Πως εκλαμβάνουν οι πρόεδροι το δημόσιο συμφέρον; Με τη χρηματοδότηση της πλατφόρμας για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς; Διότι έτσι φαίνεται ότι υπάρχει συντεχνία μεταξύ υπουργού Δικαιοσύνης και της ηγεσίας των συμβολαιογράφων. Εδώ ,προκύπτει το ερώτημα: Είναι βαλτοί ή βλάκες;».