Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει η έλλειψη διασωστών του ΕΚΑΒ σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας: το νησί της Σαντορίνης. Εάν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι διανύουμε ήδη το πρώτο 20ήμερο του καλοκαιριού και οι τουρίστες αναμένεται να «πλημμυρίσουν» το νησί, κατανοεί ότι η κατάσταση είναι τραγική και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Μόλις την Κυριακή, ένας άνδρας που οδηγούσε μηχανάκι έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα, ωστόσο το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έφτασε στο σημείο... μία ώρα και 40 λεπτά αργότερα, καθώς βρισκόταν σε ατύχημα που είχε σημειωθεί με τουρίστρια, σε άλλο σημείο του νησιού.

Σύμφωνα με το protothema.gr, το δεύτερο ασθενοφόρο του νησιού, που έφτασε πρόσφατα από τη Νάξο, παραμένει παροπλισμένο, εξαιτίας της έλλειψης διασωστών. Οι μόλις εννέα άνδρες του ΕΚΑΒ προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και να καλύψουν τις τρεις βάρδιες του 24ώρου, ωστόσο η κατάσταση είναι δραματική και άκρως επικίνδυνη, εν όψει της κορύφωσης της τουριστικής σεζόν.
Ήδη, τα ίδια τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας ουσιαστικά τους κατοίκους του νησιού, αλλά και τους παραθεριστές, να... σώζονται μόνοι τους, σε περίπτωση ατυχήματος. «Εν όψει της έναρξης της θερινής περιόδου και λόγω της ύπαρξης ενός μοναδικού ασθενοφόρου στο νησί, αν χρειαστείτε εσείς ή κάποιος άλλος να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο, τότε, αν δεν πρόκειται για κάποιο επείγον περιστατικό και έχετε την δυνατότητα να μετακινηθείτε με δικό σας τρόπο, παρακαλούμε πραγματοποιήστε το» αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους.

«Αν γίνουν δύο ταυτόχρονα ατυχήματα στο νησί, δεν υπάρχει δεύτερο ασθενοφόρο για να το καλύψει. Θα πρέπει λοιπόν να καταλάβουν ότι αυτή τη στιγμή η Σαντορίνη είναι φουλ από τον κόσμο. Δεν μπορεί πλέον να πηγαίνει μόνο του το νησί» δηλώνει ο Ανδρέας Πατινιώτης, γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης.

«Αυτή τη στιγμή το αίσθημα της ασφάλειας έχει χαθεί. Η κατάσταση είναι τραγική, εκτός από το ένα και μοναδικό, όποιος χτυπήσει ο Θεός μαζί του. Όταν έχεις ένα νοσοκομείο, δεν νοείται τώρα να έχεις το νοσοκομείο, υποτίθεται στελεχωμένο, που βγαίνει ο Πολάκης και λέει στελεχωμένο. Ε, άμα δεν έχεις το μέσον να τον πας στο νοσοκομείο, άχρηστο είναι το νοσοκομείο και η επένδυση» δήλωσε, από την πλευρά του, ο Αντώνης Σιγάλας, δημοτικός σύμβουλος Σαντορίνης.