«Αλληλεγγύη, ανθρωπισμός, συμπαράσταση, σεβασμός», αλλά και «καμία απολύτως ανοχή σε όσους προσπαθούν στις πλάτες ταλαιπωρημένων ανθρώπων να κάνουν μικροπολιτική ή να αναπαράξουν ρατσιστικά πρότυπα» είναι η απάντηση «για τους εκατομμύρια πολίτες όλου του κόσμου, οι οποίοι ξεριζώθηκαν από τα σπίτια και τις πατρίδες τους λόγω της φρίκης του πολέμου, των βομβαρδισμών και της ακραίας φτώχειας», δηλώνει, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, στο μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Ο στόχος του υπουργείου για το επόμενο διάστημα, συνεχίζει ο κ. Μπαλάφας, είναι «να βελτιώνουμε καθημερινά τις συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών». Επίσης, «με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και με το βλέμμα στραμμένο στην ανθρώπινη αξία και αξιοπρέπεια, θα δώσουμε έμφαση σε μια εθνική στρατηγική για την ένταξη η οποία θα αφορά τόσο τους πρόσφυγες όσο και τους μετανάστες που διαμένουν στη χώρα μας. Η ένταξη στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας, με ισότιμους όρους για όλους και όλες, είναι πρώτιστο μέλημά μας».

Τέλος, ο υφυπουργός σημειώνει ότι «η Ευρώπη πρέπει να κατανοήσει ότι οι πρόσφυγες δεν είναι "νούμερα σε πίνακες", είναι άνθρωποι που έχουν ανάγκη την αλληλεγγύη μας και ως τέτοιους πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε» και καταλήγει: «Οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να μετακινούνται όσο υπάρχουν ταραχές και καταστροφές στα διάφορα μέρη του πλανήτη. Το άμεσο ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουν όλες οι χώρες και ιδιαίτερα οι πλέον ευημερούσες είναι όχι το "αν" αλλά το "πώς" θα τους βοηθήσουν».