Στη Θεσσαλονίκη ήρθε ο πρώην διαφωνών και κρατούμενος του σοβιετικού καθεστώτος, μετέπειτα υπουργός με διαφορετικά χαρτοφυλάκια στη μακρά του παρουσία στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ και επικεφαλής, σήμερα, του Jewish Agency, οργανισμού για τους Εβραίους της Διασποράς, Νατάν Σαράνσκι, με την ισραηλινή αντιπροσωπεία (υπό τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου), η οποία μετέχει στην τριμερή σύνοδο Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ, που διεξάγεται σήμερα στην πόλη.

 

Ο κ. Σαράνσκι αντιμετώπισε την παγκόσμια πρωταθλήτρια νέων στο σκάκι, Σταυρούλα Τσοκαλίδου σε μια μάχη στη σκακιέρα. Ήταν η ιδέα του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ- και καλού του φίλου, όπως είπε στις σύντομες δηλώσεις του πριν από τον αγώνα- που τον έφερε στο ίδιο τραπέζι για έναν αγώνα σκάκι με τη νεαρή Ελληνίδα πρωταθλήτρια, η οποία δεν έκρυβε τη χαρά αλλά και τον θαυμασμό για τον αντίπαλό της.

Την "εμβληματική φυσιογνωμία" του Νατάν Σαράνσκι υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ, καλωσορίζοντάς τον στη Θεσσαλονίκη. «Η ιδέα τού να παίξει σκάκι μαζί με τη Σταυρούλα έγινε αμέσως αποδεκτή» σημείωσε ο κ. Κουίκ, ο οποίος παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον τον αγώνα.