Μέρα με τη μέρα βγαίνουν στο φως στοιχεία που δείχνουν ολοένα και περισσότερο το πόσο είχε αδρανήσει η πολιτεία αναφορικά με το «άβατο» στο Μενίδι.

Σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην διάθεσή της η εφημερίδα «Καθημερινή» από τις 24 Νοεμβρίου του 2014 υπάρχει εσωτερικό έγγραφο με την ένδειξη μάλιστα «επείγον» με το οποίο ζητείται από υπηρεσίες της αστυνομίας η «αναπροσαρμογή - βελτίωση του εφαρμοζόμενου σχεδίου δράσης» για την εγκληματικότητα στην περιοχή Αυλίζα Αχαρνών.

Το έγγραφο είχε κοινοποιηθεί τότε στις υποδιευθύνσεις Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας Αττικής και στη Δίωξη Ναρκωτικών, και αποδεικνύει τη διαχρονικότητα των προβλημάτων στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και τις δυσκολίες οριστικής επίλυσής τους. Είχε συνταχθεί έπειτα από επιστολή διαμαρτυρίας πολιτών προς την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Μεταξύ άλλων, οι κάτοικοι του Μενιδίου έθιγαν από τότε τα ζητήματα της διακίνησης ναρκωτικών και των άσκοπων πυροβολισμών, ζητώντας την παρέμβαση των Αρχών.

Στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. ζητούνταν από τις αρμόδιες υπηρεσίες η «διενέργεια συστηματικών και αιφνιδιαστικών ελέγχων με έντονη αστυνομική παρουσία», η «σε βάθος χρόνου διάρκεια των δράσεων», καθώς και η ενεργοποίηση του πληροφοριακού δικτύου σε αυτά τα μέρη. Τα δύο βασικά ζητήματα στα οποία έπρεπε να εστιάσουν οι αστυνομικοί ήταν: 1) η διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών, 2) η παράνομη εμπορία, κατοχή και χρήση όπλων. Σε δύο εβδομάδες από την κοινοποίηση του εγγράφου, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής καλούνταν να αναφέρει τα αποτελέσματα των πρώτων ενεργειών της.

Εκτοτε, σύμφωνα με την «Καθημερινή», μέσα στο 2015, στο 2016 καθώς και τον Απρίλιο του 2017, έγιναν δράσεις που πέτυχαν την εξάρθρωση ομάδων διακίνησης ναρκωτικών με δεκάδες συλλήψεις στις περιοχές Αυλίζας και Αγίας Σωτήρας Αχαρνών. Συχνά όμως οι ποσότητες ναρκωτικών που κατάσχονταν στις οικίες των κατηγορουμένων ήταν μικρές, καθώς οι δράστες είχαν ήδη προλάβει να τις καταστρέψουν. Τα προβλήματα της περιοχής πάντως δεν εξαλείφθηκαν. Οι αφίξεις χρηστών για προμήθεια ουσιών συνεχίστηκαν, όπως και οι επιστολές διαμαρτυρίας των κατοίκων.