Πορεία διαμαρτυρίας και επίδοση ψηφίσματος στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι φοιτητές του ΑΤΕΙΘ.

"Εκφράσαμε τη σύσσωμη απόφασή μας ώστε να μη δεχτούμε την υποβάθμιση των πτυχίων μας και δηλώνουμε ότι θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας προκειμένου να γίνει κατανοητό ότι οι ρυθμίσεις σχεδίου Νόμου για τα ΑΕΙ είναι καταστροφικές και πλήττουν τα δικαιώματα των φοιτητών των ΤΕΙ μέσα από μια διαδικασία καταστολής και υποβάθμισης των σπουδών. Οι εμπνευστές του νέου σχεδίου Νόμου για τα ΑΕΙ βάλλουν κατά της ακαδημαϊκής κοινότητας καταργώντας εκπαιδευτικές διαδικασίες και Διοικήσεις των Ιδρυμάτων", τονίζεται στην ανακοίνωση των φοιτητών.

"Ο συγκεκριμένος νόμος εναντιώνεται στις συνταγματικές διατάξεις, καταλύει δημοκρατικές δομές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και υποβαθμίζει με τρόπο πρόδηλο τη λειτουργία των ΑΕΙ.

Ειδικότερα προκαλεί:

  1. Υποβάθμιση των πτυχίων των ΑΕΙ με την παροχή πτυχίων διετούς κύκλου σπουδών.
  2. Κατάλυση της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτονομίας και του αυτοδιοίκητου των Ιδρυμάτων.
  3. Αποκλεισμό των φοιτητών από τα Όργανα Διοίκησης.
  4. Φωτογραφικό αποκλεισμό από τις διαδικασίες ανάδειξης στα όργανα διοίκησης των υφιστάμενων διοικήσεων των ΑΕΙ με σκοπό τη δημιουργία αρεστών διοικήσεων πρόθυμων να υπακούσουν στις εντολές του Υπουργείου.
  5. Διαδικασίες αξιολόγησης και ποιότητας με ψευδεπίγραφες δικαιολογίες.
  6. Μείωση της χρηματοδότησης με αποτέλεσμα η έρευνα να βρίσκεται σε τέλμα.
  7. Παρέμβαση στη λειτουργία των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών των ΑΕΙ και ΤΕΙ.
  8. Επιχειρούμενη μικροκομματική αναδιάρθρωση του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο τη συρρίκνωση των ΤΕΙ και απρόβλεπτες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.
  9. Υποβάθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΤΕΙ.
  10. Επιλεκτική δημιουργία πτυχίων διαφορετικών ταχυτήτων με μικροπολιτικά κριτήρια", αναφέρουν στην ανακοίνωση τους οι φοιτητές.