Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες στην βόρεια και στην νότια είσοδο του σταθμού του μετρό στην Αγία Σοφίας, ύστερα απο διακοπή περίπου δύο μηνών, λόγω της αποκάλυψης της αρχαίας μαρμαροστρωμένης πλατείας που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.

Την συνέχιση των εργασιών, οι οποίες σταμάτησαν στις 26 Μαρτίου, ενέκρινε με απόφασή του, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στις 2 Μαΐου.

Για την επανεκκίνηση των εργασιών αλλά και τη στάση του υπουργού, Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος τους κατηγόρησε για σκόπιμη καθυστέρηση, μίλησαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων, σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα.

"Κατηγορούν τους αρχαιολόγους για τις καθυστερήσεις της έρευνας στα σκάμματα, όταν κυρίως ευθύνονται οι καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων από την κεντρική διοίκηση και συγκεκριμένα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Δύο μήνες είχε σταματήσει η ανασκαφή στο σταθμό Αγία Σοφία μέχρι να γνωμοδοτήσει το ΚΑΣ και να υπογραφεί η απόφαση" σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΣΕΚΑ, Βασίλης Νάνης.

Στην συνέντευξη που παραχώρησαν, οι έκτακτοι αρχαιολόγοι του μετρό διαμαρτυρήθηκαν για τις δύο απολύσεις που έγιναν ύστερα από την επίσκεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών στο εργοτάξιο του μετρό στο Συντριβάνι στις 11 Μαΐου.

Για τον λόγο αυτό, οι 48 αρχαιολόγοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από την Πέμπτη 12 Μαΐου. Όπως τονίζουν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις έως ότου αρθούν οι δύο απολύσεις, οι οποίες έγιναν σύμφωνα με τους αρχαιολόγους αδικαιολόγητα. Παράλληλα, αναφέρουν ότι δεν ενημερώθηκε για τις εν λόγω απολύσεις η Εφορεία Αρχαιοτήτων και όταν ενημερώθηκε δεν συμφώνησε με την συγκεκριμένη απόφαση.

«Οι όροι αμοιβής και εργασίας είναι απαράδεκτοι, παράνομοι και καταχρηστικοί. Προσπαθούμε να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο», ανέφερε η η πρόεδρος του συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων του τοπικού παραρτήματος Βορείου Ελλάδος, Μαργαρίτα Τιλελή.

«Οι απολύσεις λειτουργούν ως ένα άλλοθι των καθυστερήσεων στο μετρό Θεσσαλονίκης. Είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις» τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος ΣΕΚΑ, Βασίλης Νάνης.

Τέλος, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους αναμένεται γνωμοδότηση από το ΚΑΣ και για την εκκίνηση των εργασιών στον σταθμό Συντριβάνι, καθώς κι εκεί οι εργασίες σταμάτησαν πριν λίγες ημέρες.