Μειώθηκε αισθητά το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές της χώρας, όπως προκύπτει από έρευνα-μελέτη που πραγματοποιήθηκε.

Ειδικότερα, μόνο 242 κρατούμενοι είναι υπεράριθμοι και ειδικά στις φυλακές κράτησης ενηλίκων ανδρών, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, από τη γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης πραγματοποιήθηκε έρευνα-μελέτη, με το ερώτημα «Πόσοι κρατούμενοι χωράνε στις ελληνικές φυλακές;» και σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης «σ' αυτό το ερώτημα δίνει ξεκάθαρη απάντηση έρευνα-μελέτη που πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά». Η σχετική ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής:

«Η αποτύπωση της χωρητικότητας των ελληνικών φυλακών έγινε με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές (4 τ.μ. ανά κρατούμενο) και τα υφιστάμενα κτιριακά δεδομένα, ώστε να δίδει την πραγματική εικόνα των χώρων κράτησης και έτσι να συμβάλει στη διαχείριση του πληθυσμού των κρατουμένων. Τα στοιχεία θα υπάρχουν στον ιστότοπο του υπουργείου και θα επικαιροποιούνται, τακτικά, ως προς τον αριθμό κρατουμένων αλλά και τις διαθέσιμες θέσεις κράτησης».