Δύο διαφορετικά Φεστιβάλ Υπερηφάνειας θα πραγματοποιηθούν φέτος στη Θεσσαλονίκη για τα δικαιώματα ομοφυλόφιλων, λεσβιών, αμφί, τρανς, κουίρ, ίντερσεξ και ασέξουαλ (ΛΟΑΤΚΙΑ+) ατόμων. 

Η διαφωνία ορισμένων εκ των ατόμων που συμμετείχαν μέχρι πέρυσι στο Thessaloniki Pride με την ύπαρξη χορηγών στη διοργάνωση, τους έκανε να λάβουν απόφαση να διοργανώσουν ένα ξεχωριστό Thessaloniki Pride, το RADical Pride. 

Το 1ο Αυτο-οργανωμένο Thessaloniki Pride θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Μαΐου και αφιερώνεται στη μνήμη της Τουρκάλας τρανς ακτιβίστριας Hande Kader, την οποία βίασαν και έκαψαν ζωντανή τον περσινό Αύγουστο στην Κωνσταντινούπολη.

radical pride.jpg

Η έναρξη του Pride θα γίνει με εκδηλώσεις στο Στέκι Μεταναστ(ρι)ών (οδός Ερμού 23, γωνία με Βενιζέλου):

- στις 18:30 φεμινιστικό εργαστήριο για τη βία κατά των cis και trans γυναικών, με τη Φιλίππα Διαμάντη και τις ομάδες Kιουρί@ και Sylvia Rivera, με τίτλο:
"Απ' τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Τουρκία, κραυγή για την ισότητα και την ελευθερία"
- στις 21:00 performances από τη θεατρική ομάδα Ιστορικού Αρχαιολογικού και τη Γυμνή Ποδηλατοδρομία
- στις 21:30 προβολή της μισάωρης ταινίας Sins Invalid και συζήτηση με θέμα τη σεξουαλικότητα των ατόμων με αναπηρίες.

Η κεντρική Πολύχρωμη Συγκέντρωση και πορεία Ελεύθερης Έκφρασης θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 27 Μαΐου και θα καταλήξει στο δημοτικό πάρκο πίσω από το θέατρο Κήπου (πάρκο Ξαρχάκου), όπου θα βρίσκονται στημένα τα περίπτερα οργανώσεων και συλλογικοτήτων. Στο χώρο θα υπάρχει vegan κουζίνα και έκθεση φωτογραφίας.

Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις και εργαστήρια:

- Στις 16:30 εργαστήριο για τους/τις ΛΟΑΤΚΙΑ* πρόσφυγες, από την ομάδα Sylvia Rivera και την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης:
"Η αθέατη πλευρά της προσφυγικής κρίσης"
- Στις 18:00 εκδήλωση για τον αποκλεισμό των ομοφυλόφιλων από την αιμοδοσία, από ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητριών/τών Ψυχολογίας ΑΠΘ:
"Πέτα τους φόβους σου, όχι το αίμα μου"
- Στις 19:00 η κεντρική εκδήλωση του Pride μας στην οποία θα μιλήσουν μέλη του Pride Κρήτης, του Patras Pride και του RADical PRIDE με θέμα:
"Pride από τα κάτω και με τις/τους κάτω"

Μετά τη λήξη των εκδηλώσεων (22:00) αρχίζουν LIVE με τους Ρεύμα 102 και after-pride PARTY στο χώρο του πάρκου!

Τον Ιούνιο το 6ο Thessaloniki Pride

thessaloniki pride.jpg

Στο μεταξύ, το 6ο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί όπως και κάθε χρόνο την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου και φέτος θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Το 6ο Thessaloniki Pride θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως και τις 17 Ιουνίου με σύνθημα "Ελα όπως είσαι" και τη στήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η μεγάλη παρέλαση υπερηφάνειας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Ιουνίου και το πλήρες πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.